4 razlogi, zakaj bi morali jesti fige + slasten recept

fige

Fige uživajte čim pogosteje, saj so zelo dobre za vaše zdravje, saj se v njih nahajajo velike količine vitaminov, omega-3 maščobne kisline ter vlaknine.

Že če boste pojedli le tri fige dnevno, boste v telo vnesli kar petino priporočene dnevne količine vlaknin, ki so potrebne za normalno delovanje črevesja. Zato se fige vedno priporočajo tudi pri preprečevanju in zdravljenju zaprtja. Poleg tega vam bo povečan vnos vlaknin pomagal pri hujšanju in zniževanju ravni trigliceridov, nevarnih sovražnikov srca in ožilja. V figah se nahajajo tudi velike količine vitaminov A, B1 in B2, kot tudi kalcija, železa, fosforja, mangana, kalija in natrija. Zahvaljujoč fenolom, omega-3 in omega-6 maščobnim kislinam, so tudi dobre zaveznice krvožilnega sistema. Vsebujejo pa tudi kalij, ki je potreben za vzdrževanje krvnega tlaka v mejah normalnih vrednosti.

Varujejo prsi in črevesje

Ker vsebujejo visok odstotek vlaknin, so fige idealno živilo, ki preprečuje nastanek raka debelega črevesa ter uničuje proste radikale, ki povzročajo resne bolezni. Na enak način ščitijo tudi pred rakom dojk. Pred in med menopavzo, namreč pride do hormonskega neravnovesja, kar direktno napade imunski sistem in zmanjšuje njegovo sposobnost boja s prostimi radikali, ki so glavni krivec za nastanek rakavih obolenj.

Nadzorujejo diabetes

Ameriško združenje za diabetes priporoča pitje soka iz smokvinih listov. Ker vsebuje veliko kalija, ta sok uravnava količino sladkorja, ki se absorbira po vsaki jedi. Večje količine kalija namreč preprečujejo nagla povišanja sladkorja v krvi.

Krepijo kosti

Fige vsebujejo tudi veliko količino kalcija, zato se priporoča njihovo uživanje predvsem ženskam v obdobju pred in med menopavzo. Zadostna količina so dve do tri fige dnevno. Pri preprečevanju osteoporoze pripomore tudi fosfor, ki ga je v figah prav tako veliko.

Izboljšujejo tudi potenco

To je razlog, zakaj naj to sadje uživajo tudi moški. Znano je, da so za izboljšanje erekcije in želje po spolnosti že v starodavni medicini priporočali fige. In od takrat izvira recept o mešanici medu, orehov in posušenih fig, ki je znan kot ‘domača viagra’. Za podoben namen se lahko uporablja tudi ta pripravek: dve do tri posušene fige potopite v skodelico mleka in pustite mirovati čez noč. Zjutraj jih pojejte na prazen želodec.

RECEPT: PUDING S CHIA SEMENI IN FIGAMI

Potrebujete: pest chia semen, grški jogurt, fige, lešnike, med.

Priprava: Chia semena namočite v vodo že večer prej, naslednji dan pa jih zmešajte z grškim jogurtom. Na vrh dodajte narezane fige, zdrobljene lešnike ter malo medu. Dober tek!

fige zajtrk

 

Katero sadje je najbolje jesti za zajtrk?

Foto: Fascinadora / Getty Images Plus via Getty Images