5 načinov, s katerimi lahko pospešite svoj metabolizem

metabolizem

Čeprav se gibate in pazite na svojo prehrano, z leti težje ohranjate svojo idealno težo. Raziskave so namreč pokazale, da se med 6. in 18. letom starosti potrošnja kalorij v mirovanju zmanjša za neverjetnih 25 %, po 20. letu pa za 2 do 3 odstotke v vsakem desetletju. Na srečo pa obstajajo načini, da se naravna upočasnitev metabolizma preloži. Zato je v vaš življenjski stil potrebno vnesti nekaj trikov, s katerimi boste pospešili metabolizem.

#1 Pokurite maščobe

Da bi se maščobe kurile v mišicah, morate aktivirati čim večje število mišičnih vlaken. Ena študija je pokazala, da ljudje, ki ves čas hitijo, potrošijo kar 352 kalorij dnevno več od tistih, ki tega ne počnejo. S povečanjem vsakodnevnih aktivnosti, ki kurijo maščobe, kot so hoja, kolesarjenje, stanje na mestu, boste pokurili več kalorij, pospešili metabolizem in lažje vzdrževali telesno težo. Seveda pa so pomembni tudi intenzivni treningi, saj z njimi pokurite več kalorij, kar pa se dogaja tudi po treningu.

#2 Začnite jesti

Na svoje telo glejte kot na stroj, ki potrebuje gorivo, da bi lahko deloval. To gorivo je hrana, zato začnite normalno jesti. S tem boste povečali metabolizem ter uravnali raven sladkorja v krvi in hormone. Strokovnjaki svetujejo, da prvi obrok pojeste eno uro po bujenju, nato pa jeste na tri do štiri ure, da bi na ta način pospešili metabolizem.

#3 Beljakovine so dobre za vas

Beljakovine veliko bolj pospešujejo metabolizem kot maščobe in ogljikovi hidrati. Žvečenje, grizenje in prebavljanje hrane potrebuje določeno mero energije in s tem se lahko pokuri do 30 odstotkov kalorij, ki se nahajajo na vašem krožniku. Tem bolj je hrana kompleksna, več kalorij boste pokurili. Še ena dobra stran beljakovin pa je ta, da vsebujejo aminokislino leucin, ki preprečuje izgubo mišične mase, ko ste na dieti.

#4 Pijte vodo

Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki spijejo 8 kozarcev vode dnevno,12-krat hitrejši metabolizem od tistih, ki spijejo manjšo količino. Če želite letno izgubiti 3 kilograme, vsak dan kakšne pol ure pred zajtrkom spijte pol litra vode.

#5 Trenirajte

V svoj tedenski program vključite dva do tri treninge za moč. S tem boste povečali mišično maso in tako dnevno pokurili vsaj 50 kalorij več. Pomembno pa je tudi to, da boste na ta način pri starejših letih obdržali mišično maso, kar bo zagotavljalo tudi dober metabolizem.

 

5 pomembnih hranilnih snovi, ki jih potrebuje vsaka aktivna ženska

Foto: Nensuria / Getty Images Plus via Getty Images