Ali kava in čaj vplivata na hidracijo organizma?

kava in čaj

Vsi vemo, da sta kava in čaj diuretika, vendar ali lahko vseeno vplivata na hidracijo organizma? Poglejmo, kaj pravijo strokovnjaki.

Da bi našemu organizmu zagotovili zadostno količino tekočine, je pitje vode najboljši način za doseganje tega.

In čeprav kavo in čaj naredimo z vodo, lahko z njuno pomočjo vseeno računamo na hidracijo? Odgovor je pritrdilen. Telo bo tudi s pomočjo kave in čaja absorbiralo tekočino. Vendar, pozor, tudi če pijete ta dva napitka, vode ne smete izključiti.

Seveda skodelica kave ne zagotovi organizmu toliko tekočine kot kozarec vode, vendar jo lahko kljub temu štejemo k dnevnemu vnosu tekočine. Ker je kava naravni diuretik in vsebuje kofein, je veliko ljudi mnenja, da pravzaprav dehidrira naš organizem. Vendar je potrebno vedeti, da če dnevno ne spijemo več litrov kave in čaja, se to ne bo zgodilo. Strokovnjaki sicer svetujejo, da spijemo največ dve do tri skodelice kave dnevno, zraven pa vedno tudi vodo. Hidracija s kavo bo vsekakor manjša kot z navadno vodo, vendar se vseeno šteje kot vnos tekočine.

Tudi čaj vsebuje kofein, če je pravi, vendar veliko manj kot kava. Če spijete skodelico čaja, se to računa, kot da ste popili ¾ skodelice vode. Medtem ko je pri rastlinskih čajih drugače, saj ne vsebujejo kofeina in se enačijo z vodo.

Ko pa govorimo o različnih tipih kave, je potrebno vedeti naslednje. Npr. turška kava ne zagotovi enake količine tekočine kot bela kava.

 

Ta viralni TikTok trik vam bo pomagal, da ne boste zavrgli toliko hrane

Foto: undefined undefined / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr