Ali lahko pitje tega napitka zmanjša tveganje za okužbo z virusom COVID-19?

covid-19

Nova raziskava je pokazala, da lahko kava zmanjša tveganje za okužbo z virusom COVID-19. 

Študija letošnjega leta, objavljena v časopisu Nutrients, je odkrila, da imajo ljudje, ki spijejo vsaj eno skodelico kave dnevno, manjše tveganje za okužbo z virusom COVID-19. Za raziskavo so analizirali podatke prehranskih navad 37.988 oseb iz baze podatkov. V to so vključili podatke, kako pogosto so pili kavo, čaj, jedli predelano meso, rdeče meso, sadje, zelenjavo ter ribe. Vse skupaj pa so kombinirali s testiranji na COVID-19 iz leta 2020.

Raziskovalci so odkrili, da imajo osebe, ki spijejo najmanj dve skodelici kave dnevno, 10 % manjše tveganje za okužbo z virusom COVID-19, kot osebe, ki ne pijejo kave. Tveganje pa bi naj zmanjševalo tudi dojenje ter uživanje zelenjave. Znanstvenik Amesh A. Adalja je poudaril, da kava vsebuje določene spojine, ki lahko vplivajo na naš imunski sistem. Vseeno pa zdravniki in znanstveniki ne morejo z gotovostjo trditi, da kava zares zmanjšuje to tveganje, saj vseeno ni bilo izvedenih še dovolj raziskav.

Koristi kave

Kavo obožuje veliko ljudi in če jo pijemo v normalnih količinah, ima veliko koristi za naše zdravje. Kofein namreč stimulira delovanje mišic in povečuje raven adrenalina v krvi ter vzpodbuja proizvodnjo dopamina (hormona sreče). Če ste depresivni, vam bo kava zagotovo olajšala to stanje. Kava pa prav tako ščiti vaša jetra, zmanjšuje tveganje nastanka diabetesa, podaljšuje življenje in vpliva na fizično sposobnost.

Prav tako poskrbi, da smo budni in nam dviguje raven energije, dokazano pa je tudi, da ima veliko vlogo pri zmanjševanju tveganja nastanka Alzheimerjeve bolezni ali demence. Pomaga tudi za boljšo koncentracijo, povečuje pozornost in osredotočenost. Če pa dejansko pomaga tudi pri zmanjševanju tveganja okužbe s koronavirusom, je to še dodatni razlog, da jo z veseljem pijemo.

 

Preberite tudi članek, kako je lahko vaša kava še bolj zdrava.

Foto: Unsplash, povzeto po ljepotaizdravlje.hr