Bolj zdrava kava? Poglejte, kako …

zdrava kava

V vsako skodelico dodajte malo cimeta, kurkume ali kakava in dobili boste še okusnejši in veliko bolj zdrav napitek. Vaša zdrava kava bo tako vsebovala dragocene vitamine, minerale in antioksidante.

Če si dneva ne morete zamisliti brez vsaj ene skodelice kave, jo obogatite z zdravimi začimbami in zdravilnimi zelišči, saj boste tako veliko storili za svoje zdravje. Na ta način boste izboljšali okus napitka, postal pa bo tudi bolj zdrav, saj mu boste dodali dragocene vitamine, minerale in antioksidante. Dvignili boste raven energije in izboljšali razpoloženje – ne le kratkotrajno, ampak dolgotrajno! Zdrava kava je nekaj, kar boste vzljubili.

Če boste dodali …

1. Cimet

S tem boste uravnavali raven sladkorja v krvi. Ker pa je cimet odličen antiseptik, bo zelo prijal vašemu črevesju. Pomagal bo pri raznih vnetjih in patogenih mikroorganizmih. Gre za enega najmočnejših naravnih antioksidantov, kar pomeni, da celice ščiti pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, prav tako pa upočasnjuje staranje celotnega organizma. Cimet dobro vpliva na srce in možgane, krepi imunski sistem, pomaga pa tudi pri preprečevanju raka.

Opomba: Cimet lahko daste v posodo skupaj s kavo in ju zakuhate. Vedno pa izberite cejlonski cimet, ki je sicer malo dražji, vendar veliko bolj zdrav od navadnega. Navaden lahko v večjih količinah celo poškoduje jetra.

2. Ingver

Ne veste, kaj bi prej spili – kavo ali ingverjev čaj, saj imate že več dni zamašen nos, vas boli grlo in čutite glavobol. Enostavno v vrelo kavo dodajte pol ličke ingverja v prahu in sladkajte po želji. Ingver vam bo poleg zdravljenja prehlada in gripe pomagal tudi pri prebavi ter bolečinah v mišicah in sklepih.

3. Gobe v prahu

Če kavi dodate mlete gobe, si boste okrepili imunski sistem in mu pomagali, da se bori proti bakterijam, virusom in glivicam. Ker gobe delujejo antikancerogeno, so dragoceni zavezniki pri preprečevanju in zdravljenju raka. Skupaj s kavo v lonček nasipajte žličko čage, reishija, shitake, cordycepsa ali katero drugo vrsto gob po vaši izbiri.

4. Kurkumo

Ker je tako zdravilna, v šali ljudje rečejo, da ‘zdravi tudi smrt’. Da bi bila učinkovita, jo morate redno uporabljati in to daljše obdobje. Če daste žličko kurkume v prahu v vrelo kavo, boste hitreje ozdravili razna vnetja, očistili jetra, olajšali prebavo in pomirili nervozo.

Opomba: Kurkuma ima še večji učinek, če poleg nje kavi dodate še ščepec črnega popra. Če radi eksperimentirate, potem je to idealen recept za vas.

5. Perujsko maco

Perujska maca v prahu se lahko kupi v lekarnah in prodajalnah z zdravo prehrano. Uporablja se za povečanje plodnosti in uravnavanje hormonskega neravnovesja. Poleg tega dviguje energijo in je odličen afrodiziak. V skodelico dodajte pol žličke mace v prahu in uživajte.

Opomba: Dnevno zaužijte največ dve žlički mace v prahu.

6. Kakav

Stari, dobri kakav … je sladek in zdravilen. Naredite si mešanico mlete kave in kakava v prahu, sladkajte po želji in uživajte v bogatem okusu in vonju. S tem si boste zaščitili ožilje, izboljšali delovanje možganov in znižali raven slabega holesterola v krvi.

Opomba: Obvezno uporabljajte organski kakav.

Recept: Zdrava kava 1, 2, 3 …

Sestavine:

• 1 žlička mlete kave

• 1 žlička kakava

• četrtina žličke cimeta

• četrtina žličke čage v prahu

Priprava:

Vse sestavine dajte v 2 dl vrele vode. Sladkajte po želji in pustite pokrito stati deset minut.

zdrava kava cimet

Vedno izberite cejlonski cimet, ki je sicer malo dražji, vendar veliko bolj zdrav od navadnega.

 

Kako vedeti, če ste odvisni od kofeina?

Foto: iprogressman, Rasa Petreikiene / Getty Images Plus via Getty Images