Kako vedeti, če ste odvisni od kofeina?

odvisni od kofeina

Če ste odvisni od kofeina, boste najlažje ugotovili, če kak dan izpustite pitje kave. Če se bodo pojavile težave, je to prvi pokazatelj …

Ljudje, ki redno uživajo veliko kave (ali drugih napitkov, ki vsebujejo kofein) in so odvisni od kofeina, s časom razvijejo določeno obliko odvisnosti, zato lahko abstinenca izzove blažje težave – recimo glavobol. Če na primer preskočite jutranjo kavo, ki ste je vajeni, se že dopoldan ne boste počutili dobro. Odziv je lahko veliko slabši, če kavo uživate že zelo dolgo časa, uživanje pa prekinete tako rekoč čez noč. Takrat se lahko pojavijo naslednje težave:

1. Glavobol

Bolečine so lahko različno močne, od blagih do intenzivnih, skoraj tako močnih kot pri migreni, vključno z drugimi simptomi, ki spremljajo migreno.

2. Slabost

Ob tem simptomu se pogosto pojavi tudi nelagodje v želodcu, včasih tudi vrtoglavica in bruhanje.

3. Slabša koncentracija

Te občutke pogosto spremlja tudi občutek dezorientiranosti in razdražljivosti pa tudi depresija. Čeprav je učinek kratkoročen, kofein spodbudi aktivnost možganov, ob pomanjkanju kofeina se zato ta organ čudno odzove.

Dobro je vedeti:

Vse naštete težave so zelo prehodne narave in lahko izzvenijo v desetih dneh. A če želite prebroditi to prehodno obdobje, je veliko bolje odmerke kofeina zmanjševati postopoma, saj se bo tako telo lažje adaptiralo na spremembe.

 

Kozarec sadnega soka ščiti pred številnimi boleznimi

Foto: Pexels