Nasveti, kako zmanjšati razširjene pore

razširjene pore

Koža na obrazu je prekrita s porami, velikokrat pa nastane težava, ker so te pore prevelike in se v njih nabirajo nečistoče. Če imate razširjene pore, še tako popolno ličenje ne more zadeve izboljšati. A vendar obstaja rešitev …

Odprtine na koži ali pore so povsem utemeljene s fiziološkega vidika. Omogočajo potenje in s tem ustrezno termoregulacijo organizma, pa tudi izločanje toksinov in drugih škodljivih snovi. Pri nekaterih ljudeh so pore nevidne, pri drugih pa izrazito opazne. Sčasoma pore postajajo širše in izkrivljajo videz. V zadnjih letih so razširjene pore enaka težava kot gubice. Še več, ženske se zavedajo, da vidne pore, tako kot gube, dodajo leta na obrazu. Zato so kozmetična podjetja ustvarila nove namenske izdelke, katerih uporaba odpravlja opazne razširjene pore in preprečuje njihovo povečanje. (Zakaj nekateri lepotni izdelki sčasoma prenehajo delovati?)

V boju proti procesu staranja

Zakaj vidne pore poudarjajo učinek staranja? Ker v tem primeru koža ni gladka, nima enakomerne barve in neenakomerno odbija svetlobo. Kakšna bi potem morala biti popolna mladostna koža? Kot dojenčkova ritka! To je zagotovo najboljša primerjava, ker je dojenčkova koža zdrava, vitalna in enakomerna, ne le zato, ker ni izpostavljena škodljivim sončnim žarkom, temveč tudi zaradi odsotnosti por, ki se razvijajo šele v puberteti. Ženske so od nekdaj želele doseči to popolno teksturo, mehkobo in ‘tesno kožo’. Seveda to ni lahko, ko se borimo proti naravnim procesom staranja. No, kot je bilo že rečeno, ti ‘majhni kraterji’ omogočajo potek pomembnih telesnih funkcij, predvsem odstraniti znoj in višek sebuma (maščobe).

Prostor za nečistoče

Zaradi njihove konkavne oblike so pore neprestano polne nečistoč, odmrlih delcev kože ter ostankov znoja in ličil, ki jih ni mogoče popolnoma odstraniti s sredstvi za čiščenje kože. Posledično se pore širijo še bolj, da sprejmejo vse te odpadne snovi. A tako razširjene pore se ne morejo več povrniti v prejšnjo velikost. V porah se nahajajo tudi hormonski receptorji, ki so občutljivi na stres, atmosferska onesnaženja in spremembe v okolju. V primeru prekomerne stimulacije teh receptorjev se pojavijo vnetja in nadaljnje širjenje por. Čeprav začetno velikost por določa genetika, se s časom še dodatno povečajo (zaradi zmanjšane elastičnosti kože), a jih je kljub temu mogoče narediti manj vidne.

Korak za korakom

Najprej je potrebno zmanjšati proizvodnjo sebuma v porah, ki je glavni povzročitelj vnetij. Vitamin B3 (niacinamid), kot dodatek, v količini najmanj 750 mg dnevno, omogoča regulacijo proizvodnje sebuma. V naravnih izvorih se ta vitamin nahaja v puranjem mesu, arašidih in v gobah (v manjših količinah). Kot je običajno pri vseh kožnih težavah in ko je govora o porah – je temeljito čiščenje ključnega pomena. A ne pretiravajte!

Čiščenje obraza

Prepogosto čiščenje, še posebej z agresivnimi sredstvi, v preveliki meri odstranjuje maščobo, kar privede do nasprotnega učinka – hiperprodukcije sebuma. Zato se izogibajte ‘težkih’ losjonov za odstranjevanje ličil, saj lahko zaprejo pore. Zvečer posezite po sredstvu za čiščenje obraza na osnovi kisline, kot sta glikolna in mlečna kislina. Edini način, da se pore vidno zmanjšajo, je redno odstranjevanje naloženega sebuma, za kar je potreben kemijski piling in nikakor ročno stiskanje. Glikolna kislina odstranjuje naložene odmrle delce kože, s tem prepreči odlaganje nečistoč, znoja in sebuma, medtem ko mlečna kislina omogoča nežen piling in ublaži rdečico, ki se lahko pojavi okoli pore. Poleg tega salicilna kislina lahko očisti pore, zahvaljujoč protivnetnemu delovanju, in jih zmanjša. Če imate raje klasičen pristop do čiščenja kože, se odločite za masko iz gline. Ta snov sprošča stene por, kar olajša njihovo čiščenje. Če se vam zdi to preveč ‘blatno’, poskusite masko ali piling za obraz na osnovi sadnih encimov. Snovi v sadju delujejo protivnetno, kot nežni piling pa kožo naredijo bolj tesno. (Sami si naredite zelo učinkovit piling za kožo)

Izbira izdelkov

Dokler znanstveniki ne izdelajo čarobne linije dekorativne kozmetike, ki bo popolnoma prekrila pore, pametno izbirajte izdelke. Preden posežete po katerih od njih, se umijte s hladno vodo. Pore se bodo samodejno zaprle in ne bodo vpile vsega, kar boste uporabili na koži obraza. Po umivanju in brisanju na obraz nanesite osnovo oziroma po angleško primer, ki omogoča daljšo obstojnost ličil in koži zagotavlja svežino. Postopek končajte z nanosom podlage, ki bo koži omogočala dihanje. Za to obvezno uporabite vlažno kozmetično blazinico za enakomeren nanos.

Dilema: Lahko voda, ki jo pijete, zares vlaži kožo?

Foto: undrey / Getty Images Plus via Getty Images