Zakaj nekateri lepotni izdelki sčasoma prenehajo delovati?

lepotni izdelki

Tistih prvih nekaj dni, ko preizkušamo novi serum ali kremo za obraz, smo povsem navdušeni, saj je koža na dotik mehka, sijoča, enostavno popolna. Toda zakaj nekateri lepotni izdelki sčasoma prenehajo delovati?

Čeprav je treba koži dati vsaj 30 dni, da lahko na njej zares opazimo spremembe in delovanje aktivnih sestavin, je pri nekaterih izdelkih to moč videti že takoj. In tako je vse popolno do trenutka, ko naš najljubši izdelek enostavno ne deluje več tako kot na začetku. Za tem pa stoji povsem logična razlaga: ko nek izdelek na novo uvedemo v našo rutino, se koža prične privajati na nove sestavine in aktivne spojine, zaradi česar bi jih morali postopoma uvajati v rutino, da ne bi prišlo do neželenih reakcij. (Lepotna rutina: vrstni red nanosa izdelkov je izredno pomemben)

Vsaka koža namreč reagira drugače in čeprav od določenega izdelka pričakujemo popolno preobrazbo in najboljšo kožo, lahko izdelek to stori le do določene mere. Zatem pa njegova vloga postane vzdrževanje obstoječega, dobrega stanja. Bistvo vsake lepotne rutine je torej doslednost, prav tako pa ne smemo izdelkov ves čas menjavati. Tudi če učinka ne vidimo takoj, moramo izdelku dovoliti vsaj en mesec, da prične delovati.

Redna uporaba za doseganje cilja

Na primer retinol, peptidi in določeni serumi, ki ciljno delujejo na izboljšanje vidnih znakov staranja, potrebujejo tudi do devet mesecev redne uporabe, da bi dosegli svoj cilj. Trenutni občutek odličnega delovanja morda po mesecu dni ne bo imel več ‘vau učinka’, vendar je potrebno za vzdrževanje lepe kože in doseganje cilja izdelek redno uporabljati.

Kombinacija sestavin

Razlog v nedelovanju se lahko skriva tudi v tem, da nekatere sestavine ne delujejo dobro skupaj in druga drugi uničujejo učinek. Retinol in vitamin C je bolje uporabljati ločeno (dneve, ko nanašate retinol, ne nanašajte vitamina C in obratno). Po drugi strani pa se niacinamid odlično kombinira z vsemi sestavinami, le z vitaminom C ne. Če ju boste uporabljali skupaj, ne bo učinka od nobenega od njiju.

Slabi pogoji za shranjevanje izdelkov

Zelo je pomembno, na kateri temperaturi in pod katerimi pogoji shranjujete določen izdelek. Vsekakor za večino izdelkov velja, da jih ne smemo hraniti v toplem in vlažnem prostoru. Čeprav imamo večino krem in serumov ravno v kopalnici, vendar bi jih bilo bolje hraniti v hladilniku. Toplota vpliva tudi na razgradnjo sestavin, zato bi bilo bolje, če izdelke hranite na hladnem in suhem mestu. Prav tako jih ne puščajte na sončni svetlobi, saj bo vročina pospešila proces staranja formule izdelka. To pa še posebej velja za retinol in vitamin C, ki sta nestabilna.

 

5 zares preprostih trajnostnih sprememb, s katerimi bo vaša lepotna rutina bolj okolju prijazna

Foto: Jacob Ammentorp Lund / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr