Ali so savne zdrave? To pravijo strokovnjaki …

savne

Savne so znane po tem, da nas sproščajo. Toplota in vlaga namreč zmanjšujeta napetost v mišicah in pomirjata naš um. Savne pa imajo še veliko drugi pozitivnih lastnosti, kot so npr. regeneracija telesa pri fizično aktivnih osebah, blaženje nespečnosti, zmanjševanje bolečine …

Čeprav savne niso primerne za vsakogar (ne priporočajo se osebam, ki imajo povišan krvni pritisk, srčna obolenja in nosečnicam), obstaja veliko razlogov, zakaj bi bilo dobro, da postanejo del vaše wellness rutine.

Ali so savne zdrave?

Obisk savne lahko ublaži vnetje mišic, prav tako pa zagotavlja regeneracijo po vadbi ter pripravo na naslednji trening. Med vadbo namreč pride do mikro poškodb v mišicah, ki nato vplivajo na njihovo krepitev. Savna pomaga, da se te poškodbe hitreje zacelijo, saj toplota izboljšuje prekrvavitev.

Zmanjšujejo bolečino v spodnjem delu hrbta

Toplota prodre v mišice in ligamente spodnjega dela hrbta ter razširi žile. Rezultat je boljša prekrvavitev in sproščanje napetosti v mišicah.

Sprostitev

Toplota in umirjenost v savnah blažita anksioznost ter pomirjata um in telo. Raziskave so pokazale, da lahko samo 10 do 15 minut sedenja v savni zelo zmanjša stres in nas sprosti.

Pospešujejo metabolizem

Bivanje v savni pomaga pri hitrejšemu kurjenju kalorij. Telo se namreč poskuša ohladiti in zato čas, preživet v savni, na naš organizem deluje kot kardio trening. Prav tako pa se pospešuje naš metabolizem.

Boljša prekrvavitev

Savne izboljšujejo pretok krvi v telesu, to pa zmanjšuje bolečine od artritisa in vpliva na večjo mobilnost. Povečana raven kisika v telesu pomaga pri hitrejšemu okrevanju, prav tako pa blaži otečenost in bolečino.

Podpora limfnemu sistemu

Povišanje telesne temperature in znojenje vplivata na izločanje strupov in patogenov, ki se skrivajo v limfnem sistemu. S tem pa savna vpliva na izboljšanje limfnega sistema in na delovanje jeter.

 

Potrebujete nekaj, kar vas bo hitro pomirilo? Strokovnjaki predlagajo 7 super trikov

Foto: PeopleImages / Getty Images Plus via Getty Images