Ali veste, koliko vode potrebuje vaše telo po vadbi?

koliko vode

Če izvajate intenzivno vadbo, potem vaše telo z znojenjem izgubi med 1-4 % telesne mase. To tekočino pa je potrebno kasneje obvezno nadoknaditi. Poglejmo, koliko vode potrebuje vaše telo po vadbi.

Nekaj študij je pokazalo, da ima človeško telo po intenzivni vadbi zmanjšano sposobnost uravnavanja bitja srca, kar lahko privede do aritmije. Raziskava, ki so jo izvedli v Braziliji, pa je pokazala, da pitje nekaj kozarcev vode takoj po vadbi pomaga pri umirjanju srčnega utripa.

Koliko vode potrebujete?

Da bi vedeli točno, koliko vode potrebujete po vadbi, pred in takoj po vadbi stopite na tehtnico. Potrebno bi bilo spiti 150 odstotkov izgubljene teže. To pomeni, če ste po vadbi lažji za 200 g, morate spiti 300 ml vode. Seveda ne rabite vsega spiti takoj, vendar je priporočljivo, da se voda zaužije kar hitro po opravljeni vadbi.

Tudi voda z okusom je v redu

Narežite pol kumare, pol limete in dodajte nekaj metinih listov. Sestavine malo zmečkajte in jih prelijte z litrom vode. Vodo z okusom nato ohladite v hladilniku.

Ščepec soli za bolj bogat napitek

Da bi vodo še bolj obogatili, ji dodajte ščepec soli, saj boste s tem nadoknadili elektrolite, ki ste jih izgubili z znojenjem.

Voda je še naprej najboljša izbira

Voda je v večini primerov povsem dovolj, čeprav številni med treningom pijejo športne energijske napitke. Ti napitki res niso nujni, razen če je telo podvrženo ekstremnim naporom, kot je npr. trening, ki traja nekaj ur.

5 pomembnih hranilnih snovi, ki jih potrebuje vsaka aktivna ženska

Foto: Svitlana Hulko / Getty Images Plus via Getty Images, PR