Če delate za računalnikom, nujno izvajajte te vaje …

za računalnikom

Vsem, ki v službi dolgo sedijo za računalnikom, strokovnjaki priporočajo izvajanje posebnih vaj za hrbet. Te vaje bodo poskrbele, da boste pravilno oblikovali in učvrstili mišice, prav tako pa bodo pomagale pri bolečem hrbtu.

Bolečine v vratu in hrbtenici

Če mišice niso dovolj čvrste, je dovolj že en napačen gib, ki lahko povzroči dolgotrajne in močne bolečine v vratu ter hrbtenici. Zdravniki opozarjajo, da pri vse večjem številu oseb, mlajših od 40 let, opažajo pojav nalaganja kalcija ter obrabljenega hrustanca na sklepih. Za vse to lahko krivimo delo za računalnikom, ko po več ur preživimo v enem položaju. Zato vam predlagamo vaje, s katerimi boste razvili večjo fleksibilnost hrbtenice.

Držite se ravno

Babice so nas včasih učile hoje s knjigami na glavi, da bi se držali čim bolj ravno – in imele so prav. Strokovnjaki predlagajo, da poskusite to vajo: na glavo si dajte embalažo 1 kg riža, čez njo pa še škatlo 500 g soli. Globoko vdihnite, noter povlecite trebuh, sprostite ramena in naredite nekaj korakov. Vaja naj ne traja dlje kot pet minut, ponavljate pa jo lahko vsak dan.

Nordijska hoja

Zelo koristna za pravilno držo pa je tudi nordijska hoja. Ker se med hojo opirate na palice, s tem vzpodbudite hrbtne mišice, da se izmenično zategujejo in sproščajo. Že po nekaj treningih boste opazili, da je vaša drža v stoječem ali sedečem položaju bolj pravilna.

 

Ste vedeli, da je 10 minut vadbe dnevno dovolj za zdravo življenje?

Foto: Daisy-Daisy / Getty Images Plus via Getty Images