Ste vedeli, da je 10 minut vadbe dnevno dovolj za zdravo življenje?

10 minut vadbe dnevno

Strokovnjaki pravijo, da je že 10 minut vadbe dnevno dovolj, da bi bili zdravi. Ta čas celo enačijo z urami, preživetimi v telovadnici.

Z raziskavami so namreč ugotovili, da lahko celo sprehod namesto vožnje z avtomobilom ali avtobusom ali čiščenje doma pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov in zniževanju holesterola. Tudi košnja trave lahko zmanjša tveganje za srčni infarkt.

Študija

Študija, ki so jo naredili na Univerzi v Bostonu, priporoča, da vadite vsaj 10 minut dnevno in opazili boste spremembe na vašem telesu in v počutju. Strokovnjaki so namreč mnenja, da je malo vadbe boljše od nič vadbe in aktivnosti. V študiji je sodelovalo 2.109 moških in žensk, starih okoli 47 let. Več kot polovica jih je bila predebelih. Med študijo so jih opazovali, kaj počnejo čez dan, prav tako so morali vsak dan oddati poročilo o svojih aktivnostih.

Rezultati

Rezultati so pokazali, da so tisti, ki so vsaj nekaj časa telovadili, izgubili nekaj teže, prav tako se jim je znižala vrednost holesterola. Pomembno je vedeti, da ima vadba velik vpliv na zmanjševanje tveganja obolenj srca in ožilja. Ob koncu študije so strokovnjaki tudi poudarili, da bi morale odrasle osebe telovaditi vsaj 2 uri in 30 minut tedensko (minimum je 10 minut vadbe dnevno, kar je 70 minut tedensko). To je lahko tudi hitra hoja ali 75 minut intenzivnega plavanja.

S pilates žogami boste izboljšali ravnotežje in okrepili mišice

Foto: MilanMarkovic / Getty Images Plus via Getty Images