Če obožujete začinjeno hrano, pazite na te simptome

simptome

Strokovnjaki pravijo, da obstajajo tudi negativne plati začinjene hrane, zato je potrebno paziti na naslednje simptome …

Čeprav vam malo čilija, tabasco omake ali popra ne bo škodilo, ni vse črno-belo. Začinjena hrana bi naj sicer pomagala tudi pri hujšanju, boleznih srca in celo depresije. Študija, ki so jo objavili v časopisu British Medical Journal, je pokazala, da so osebe, ki so jedle začinjeno hrano šest do sedem dni v tednu, imele za 14 % manjše tveganje nastanka raznih bolezni, katerih izid je smrt.

Z drugimi besedami, dieta s kapsaicinom (snovjo, ki se nahaja v čiliju in mu daje pekoč okus) vam lahko podaljša življenje.

Obenem pa se je potrebno zavedati, da začinjena hrana ni za vsakogar. Če pri svojih obrokih uporabljate preveč pekoče omake ali imate v dnevu preveč obrokov s pekočimi začimbami, bi si lahko poškodovali svoj prebavni trakt. Težava je v tem, da lahko začinjena hrana povzroči razne prebavne motnje, od driske do bolečega želodca.

Kapsaicin, ki se ga uživa v prevelikih količinah, lahko namreč draži želodčno sluznico. Simptomi, ki nastanejo, so slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu in driska. Poleg tega lahko nastanejo tudi akne in ekcemi, razne alergične reakcije, zaradi vsega tega pa boste tudi težje spali.

Da bi pikantnost obroka omilili, se svetuje, da jedi dodate kislo smetano ali jogurt. Na ta način boste tudi zaščitili prebavni sistem.

Pomembno pa je tudi, da če ugotovite, da vam pikantna hrana ne ustreza, jo popolnoma izključite iz svoje prehrane. Preveč pikantne hrane pa lahko vpliva tudi na vaš okus, saj vam skozi določeno obdobje zmanjša zaznavnost okusov.

 

Goji jagode bi naj upočasnile proces staranja

Foto: Larisa Blinova / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr