Dieta s kavo: Nam lahko ta napitek pomaga pri hujšanju?

dieta s kavo

Sploh nas ne čudi, da je dieta s kavo postala tako popularna, saj večina ljudi zjutraj z veseljem spije ta napitek. Toda ali nam zares pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov? In koliko je takšna dieta s kavo sploh varna in zdrava?

Pravzaprav ne obstaja posebna ‘dieta s kavo’, na internetu lahko najdemo samo variacije na to temo. Eden izmed načrtov takšne prehrane tekom dneva vključuje ta vrstni red:

  • Zajtrk: skodelica črne kave brez sladkorja in jajce
  • Malica: skodelica črne kave brez sladkorja
  • Kosilo: juha (npr. piščančja), solata, kos kuhanega piščanca in skodelica črne kave brez sladkorja
  • Malica: kava z mlekom (brez sladkorja) in žitna ploščica
  • Večerja: majhna porcija svežega sira (lahko v kombinaciji z medom)

Kot lahko sami ocenite, takšne prehrane ne moremo označiti kot zdrave. Očitno gre za zelo striktno dieto, ki na dolgi rok ne bo za vaše zdravje naredila nič dobrega. Ta dieta bi prišla v poštev morda le 48 ur (ne več!) pred določenim dogodkom, ko morda želite, da niste napihnjeni.

Dieta s kavo in zdravje

Kot vsaka dieta ima tudi ta določene omejitve in to zelo resne. Takšnih hitrih diet se nikakor ne smejo posluževati kronični bolniki ter ljudje, ki imajo kakršnekoli težave s prebavnim traktom. Ta kofeinska dieta prav tako ni primerna za vse, ki so občutljivi na kofein. V to skupino spadate, če se po eni skodelici kave začnete tresti, imate pospešeno bitje srca ali se vam tresejo roke. Prav tako pa sem spadajo ljudje, ki zaradi zaužitja kave po 14.00 uri nato zvečer ne morejo zaspati ali imajo moten spanec.

dieta s kavo

Kava kot del zdrave prehrane

Je lahko sama kava del zdrave prehrane? Absolutno. Če nimate težav z želodcem in črevesjem, lahko pijete kavo 3-4-krat dnevno.

Kava vsebuje antioksidante, zato je zdrava in tudi glede na študije podaljšuje življenje. Če je ne sladkamo, spada v zdravo prehrano. Obstajajo pa tudi dokazi, da uživanje kave pospešuje metabolizem. Prav tako vam bo pomagala, da boste čez dan imeli več energije ter se posledično več gibali, kar vam bo pomagalo pri hujšanju – ampak na naraven način.

Če povzamemo: niti ena dieta (s kavo ali brez, s čajem ali brez, stroga ali ne) ne bo uspešna, če se ne boste dovolj gibali in imeli dobrega spanca. To imejte v mislih, saj gre za ključ do rezultatov.

 

Dobro počutje: Meditacija ob požirku čaja

Foto: Drazen Zigic, Peopleimages / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs