Je smuti bolj zdrav od sveže stisnjenega soka?

smuti

Strokovnjaki pravijo, da smuti vsekakor vsebuje več hranljivih snovi kot sveže stisnjen sok.

Zagotovo veste, da imajo naravno sokovi številne prednosti za naše zdravje. In čeprav ni nič slabega v soku iz zelene in ingverja, strokovnjaki menijo, da se sokovom posveča preveč pozornosti. Smutiji so namreč še boljša izbira (kar vas morda preseneča), saj so bogatejši in s tem tudi bolj kalorični – in ravno tukaj so v prednosti.

Vlaknine so ključnega pomena

Prva težava sveže stisnjenih sokov je ta, da jim primanjkuje ena pomembna hranljiva sestavina. Med procesom stiskanja soka se namreč odstrani ogromno vlaknin. To je zato, ker se vlaknine v največji meri nahajajo v semenkah in olupku, ki pa se med stiskanjem soka izgubijo. V različnih delih sadja in zelenjave se nahajajo različne vrste vlaknin. V olupku lahko najdete tudi netopne vlaknine, kot je celuloza. Gre za zelo pomembno vlaknino, ki pomaga pri prebavi in zdravju našega črevesja. Med miksanjem smutija pa ta vlaknina ostane nedotaknjena, kar je velika prednost smutijev.

Prav tako pa niso vse prednosti vlaknin povezane s črevesjem. Ko stiskate sok, morate porabiti veliko več sadja in zelenjave, da bi dobili enak volumen napitka kot pri smutiju. Vse to povečuje vsebnost naravnih sladkorjev v napitku. Brez vlaknin pa bo sproščanje teh sladkorjev v kri manj nadzorovano.

Plusi in minusi

Seveda pa sokovi vsebujejo tudi vitamine in minerale, vendar imajo v tem primeru smutiji sposobnost zadržati več hranljivih snovi. V raziskavi, ki so jo opravili leta 2014, so primerjali vrednosti mikronutrientov v smutijih in stisnjenih sokovih. Odkrili so, da vsebujejo sokovi, ki so pripravljeni z miksanjem celega sadja, več antioksidantov in večje količine fenolnih spojin od sokov, ki so pripravljeni s stiskanjem. Prav tako pa so odkrili, da je stiskanje določenega sadja, kot so npr. jabolka in pomaranče, pripeljalo do napitkov z večjo vsebnostjo vitamina C – kar je dobro vedeti v prihajajočih hladnih mesecih.

Poleg tega pa lahko v smutije dodate chia ali lanena semena, ki so dodatni vir topnih vlaknin, ki podpirajo dobro prebavo, vsebujejo pa tudi omega-3 maščobne kisline.

Če zaključimo, tako sokovi kot smutiji lahko imajo svoje mesto v zdravi, uravnoteženi prehrani. Če pa lahko izbirate, raje vklopite mikser.

smuti

Enostaven recept za domačo mešanico ovsene kaše

Foto: Pexels; povzeto po ljepotaizdravlje.hr