Jutranje sonce odlično vpliva na naše zdravje

jutranje sonce

Ali ste kdaj razmišljali, kako lahko jutranje sonce vpliva na naše življenje, zdravje in um? Zares ima pozitiven vpliv, enako kot kvalitetna prehrana, nizka raven stresa in dober spanec …

Dr. Andrew Huberman iz Univerze Stanford v ZDA pravi, da odgovor na to, kako se počutimo, leži ravno v tem, kaj počnemo, ko se zbudimo. V svojem podkastu dr. Huberman poudarja, da to, kar počnemo v budnem stanju, določa, kdaj bomo zaspali, kako hitro bomo zaspali ali bo naš spanec dober in kako se bomo počutili, ko se bomo prebudili.

In ključ vsega je ravno v tem, kar počnemo v prvi uri po tem, ko se prebudimo. Izpostavljanje soncu v jutranjih urah je povezano z rastjo in upadanjem kortizola ter melatonina. Ravno to pa nam omogoča, da se med vsemi obveznostmi cel dan počutimo dobro. Melatonin pa določi, kdaj se bomo počutili zaspane.

Kortizol v jutranjih urah prinaša pozitivne koristi, kot so zniževanje krvnega tlaka ter izboljšanja duševnega zdravja. Dovolj je že, da se soncu nastavimo za 30 do 60 sekund. S tem bomo ‘nastavili’ pravilen ritem kortizola in melatonina. Sonce pa vpliva tudi na proizvodnjo vitamina D ter posledično na naše zdravje.

Podkast poslušajte na spodnji povezavi:

Poglejte tudi, kako spalnico pripraviti za spanje.

Foto: oatawa / Getty Images Plus via Getty Images, povzeto po ljepotaizdravlje.hr