Kaj je bolje za izgubo maščobe: kardio vadba ali vadba z utežmi?

za izgubo maščobe

Strokovnjaki so presodili, kaj je bolje za izgubo maščobe. Poglejmo, katere vadbe se je najbolje lotiti – kardio vadbe ali vadbe z utežmi …

Gre za brezčasno vprašanje – kaj je bolje, kardio ali uteži? Marsikdo se sprašuje, ali vadba z utežmi topi tudi maščobo? In kako je za izgubo teže pomembna kardio vadba? Pomagali vam bomo z dejstvi, da boste lažje ugotovili, katera vadba je idealna za vas in za vaše cilje.

Na eni strani imamo kardio vadbo – sem spadajo tek, hoja, plavanje, kolesarjenje in pohodništvo. Na drugi strani pa je vzdržljivostna vadba – ta vadba zajema vse od vaj za moč do krožnega treninga. Zato si poglejmo razlike med obema vadbama, da boste lažje izbrali pravo.

Koristi kardio vadbe

Že samo ime te vadbe nam pove, da izboljšuje kardiovaskularno zdravje (torej naše srce). Tek je na primer idealen, saj krepi naše srce in telo spravlja v dobro kondicijo. Če pa ne marate teči, imate srečo, saj lahko enako dosežete s kolesarjenjem, pohodništvom, hitro hojo ali plavanjem.

Kardio vadba prav tako uravnava apetit in metabolizem. Študija je celo odkrila, da so ljudje, ki so izvajali visoko intenzivno kardio vadbo v naslednjih 24 urah jedli za 11 % manj. Ta vadba prav tako pokuri več kalorij kot vadba z utežmi, zato boste z njo lažje shujšali. Povprečno bi naj človek med kardio vadbo izgubil štirikrat več maščobe kot pri vadbi z utežmi.

Zagotavlja tudi zdrave ravni krvnega pritiska. Če imate povišanega, vam ga bo ta vadba pomagala znižati. Prav tako pa je ta vadba pomembna tudi iz tega vidika, ker ščiti naš imunski sistem.

Koristi vadbe z utežmi

S to vadbo delamo na mišični masi, kar pomeni, da pri tem ne izgubljamo teže. Vendar pa ne smemo pozabiti, da vadba z utežmi vseeno vzpodbuja metabolizem in posledično tudi izgubo maščobe. Res je, da boste več kalorij pokurili med kardio vadbo, vendar bo vadba z utežmi vseeno poskrbela za počasno kurjenje kalorij, ki poteka čez del dan. Če boste izbrali to vadbo, boste veliko storili za svoje kosti, saj jih krepi in ščiti.

Zaključek

Vseeno, za katero vadbo za izgubo maščobe se boste odločili, pomembno je, da jo redno izvajate in se ob tem držite tudi zdrave prehrane, ki vsebuje veliko zelenjave, beljakovin ter kompleksnih ogljikovih hidratov, ki bodo poskrbeli za energijo.

Za najboljše rezultate, pa lahko kombinirate obe vadbi. Na spodnjem posnetku je 30-minutna zelo učinkovita vadba, ki vključuje oboje in jo lahko izvajate kar doma.

Poglejte tudi, na katero vadbo prisega Cindy Crawford.

Foto: Prostock-Studio / Getty Images Plus via Getty Images