Kaj povzroča hormonsko nihanje med nosečnostjo in po porodu?

Hormonsko nihanje med nosečnostjo

Hormonsko nihanje, do katerega pride med nosečnostjo in po porodu, bi lahko primerjali z gugalnico z veliko amplitudo. Gre za hormonsko nihanje najpomembnejših hormonov – estrogena, progesterona in oksitocina (hormona ljubezni) – v obdobju med in po nosečnosti. Te spremembe pa seveda vplivajo na vaše splošno počutje. To je čas, ko se morate posvečati sebi in brez slabe vesti skrbeti za svoje ugodje. Vedite, da če ne boste znali poskrbeti zase, boste težko skrbeli za druge.

Hormonsko nihanje povzročajo naslednji hormoni:

Estrogen

Estrogen poraste v času ovulacije in med nosečnostjo naglo pade, a njegov vpliv je veliko večji. Estrogen skrbi za podporo in udobje v času nosečnosti. Ob tem pa skrbi tudi za širjenje žil. Povečan dotok krvi je ‘kriv’ za sijočo kožo v času nosečnosti. Zaradi več estrogena posebno spodbudo dobijo tudi lasje, ki so bolj gosti. Po porodu se nivo estrogena na novo uravna, a če dojite, bo estrogen še kar nekaj časa zelo nizek (ker laktacija do določene mere preprečuje ovulacijo). Dokazani pozitivni učinki: ženske, ki so bile večkrat noseče in so dojile, manj pogosto obolijo za rakom jajčnikov ali maternice.

Progesteron

Ta hormon poraste po ovulaciji in ko zanosite, ostane povišan. Pravzaprav do porasta progesterona med nosečnostjo pride osem- do desetkrat, to namreč zagotavlja rast placente. Slaba stran povišanega nivoja progesterona pa je oslabljen imunski sistem. To pomeni, da se morate paziti vnetij. Po porodu se ponovno uravna na običajen nivo.

Oksitocin

Med nosečnostjo postopoma raste, tako materinski instinkt postaja vedno bolj izrazit. Po porodu oksitocin dobesedno preplavi telo, znanstveniki pa so prepričani, da to reakcijo materinega telesa spodbudijo dojenčkovi feromoni. Zagotovo vemo, da povišan nivo oksitocina vpliva na laktacijo, z dojenjem pa se mama in otrok še bolj povežeta. Še vedno pa ni čisto jasno, če hormonski nivoji vplivajo na povečanje amigdale – del možganov, ki je zadolžen za čustva, in se poveča, ko ženska postane mama. Za potrditev te domneve bomo morali zbrati še veliko podatkov in opraviti še kar nekaj analiz.

Prehrana v nosečnosti in njen vpliv na potencialno debelost otroka

Foto: Trendsetter Images / Getty Images Plus via Getty Images