Kaj spanje razkriva o vas? Obstaja namreč 5 različnih kategorij spalnih osebnosti

spalnih osebnosti

Kategorije spalnih osebnosti so zasnovane na spalnih navadah, dnevni rutini in celo vašem statusu zveze.

Morda o tem še nikoli niste razmišljali, vendar lahko način, koliko in kako spite, veliko pove o vas. Prav tako pa boste bolj razumeli svoje spalne navade, kar bo pomagalo pri dobrem spancu. Raziskava, ki so jo naredili pri fundaciji National Sleep Foundation, je razkrila, da obstaja 5 kategorij t. i. ‘spalnih osebnosti’. Toda, kako jih sploh določijo?

Obstaja namreč poseben kviz, ki vam pomaga pri ugotavljanju, v katero kategorijo spadate. Vsaka kategorija je zasnovana na spalnih navadah, starosti in več kot 40 ostalih faktorjih, vključno s statusom zveze, spolom, zaposlitvijo, zdravstvenim stanjem, uživanju kofeina ipd.

Poglejmo, kaj predstavlja vsaka kategorija …

Kategorija 1

V to kategorijo spadajo vsi, ki spijo dovolj ur in se večino časa počutijo odlično. Niso utrujeni in se dobro naspijo. Ljudje v tej kategoriji so večinoma mlajši, imajo službo za poln delovni čas in so poročeni ali v zvezi. Prav tako nimajo zdravstvenih težav in se velikokrat opišejo kot ‘jutranji človek’.

Kategorija 2

V to kategorijo spadajo odrasli v starosti 60 let in več. Ljudje v tej skupini največ spijo, kar 7,3 ure na noč (povprečje populacije je namreč 6,8 ur na noč). Velikokrat pa si počitek privoščijo tudi čez dan (vsaj dvakrat tedensko). Redko so utrujeni, vendar imajo vsaj eno zdravstveno težavo.

Kategorija 3

V to kategorijo spadajo pari, ki delajo več kot 40 ur tedensko. Prav tako velikokrat zadnjo uro pred spanjem delajo za službo in se zgodaj zbudijo, zato spijo manj ur. In to je razlog, da je več kot tretjina oseb v tej kategoriji vsaj 3 dni na teden utrujenih.

Kategorija 4

Ta je za nočne ptice, saj se ljudje v tej kategoriji razživijo šele ponoči. Sicer imajo službo, vendar ne klasičnega delovnika od 8.00-16.00 ure. Ponavadi tedensko oddelajo več ur kot ostale kategorije, vendar si zagotovijo tudi manj spanca. Vseeno pa si privoščijo redne počitke čez dan ter se zanašajo na kofein.

Kategorija 5

V to kategorijo spadajo ljudje, ki so mnenja, da imajo motnje spanca. Prav tako so nočne ptice, vendar iz razloga, ker jih muči nespečnost, zato so čez dan utrujeni. Raziskava tudi kaže, da vse to vpliva na njihove odnose z ljudmi, še posebej s partnerjem.

 

Te kategorije nam lahko olajšajo poznavanje naših spalnih navad. Ko jih bomo poznali, si bomo lahko odstranili številne dejavnike, ki motijo naš spanec in se končno dobro naspali. Če že dalj časa stežka zaspite, se veliko prebujate in se zjutraj zbujate utrujeni, je najbolje, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom.

 

Raziskujemo: zakaj nas muči utrujenost?

Foto: Pexels