Kako do vitke postave brez odrekanja

do vitke postave

Principi zdravega prehranjevanja niso vaši sovražniki. Sprejmite jih kot pomembne korake na poti k doseganju zdravega načina življenja. Pred vami so nasveti, kako do vitke postave brez odrekanja.

Če boste imeli do njih pozitiven odnos, bodo kilogrami še hitreje kopneli. A začnimo na začetku. Prva je odločitev. In to ste sprejeli. Želite spremeniti način prehranjevanja in to s ciljem, da izoblikujete vitkejšo postavo, da se boste počutili bolje in da vaše zdravje ne bo ogroženo. Je vaša druga misel povezana z odrekanjem? Verjetno. A naj vam olajšamo pomisleke. Predstavljajte si, da morate do želenega videza prehoditi več sto korakov. Seveda je nesmiselno vse prehoditi naenkrat. Zakaj? Ker se velikokrat nagrada ne skriva na cilju, ampak na poti do tja. Pomembno je, da si za vsakim narejenim korakom vzamemo dovolj časa, da ga pretvorimo v navado – tako se bomo približali želenim rezultatom z manj napora.

Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da ne smemo principov zdravega načina prehranjevanja razumeti kot odrekanje zadovoljstvu, ki nam ga hrana daje, marveč kot pot k doseganju in ohranjanju zdravja. Najpogostejši vzrok bolezni v svetu je nepravilna (in preobilna) prehrana.

10 ključnih korakov

Kaj moramo narediti za dosego cilja?

1. Imeti željo po doseganju in ohranjanju želene telesne teže.

2. Zasnovati prehrano na žitih, zelenjavi, sadju in stročnicah.

3. Poskrbeti za vsakodnevno fizično aktivnost.

4. Omejiti vnos hitro pripravljene hrane.

5. Izogibati se visoko predelanim živilom.

6. Uživanje mesa in mesnih izdelkov omejiti na priporočene količine.

7. Zmanjšati vnos soli.

8. Zmerno uživati sladkarije.

9. Izbirati samo napitke, ki so sladkani z nizkokaloričnimi sladili.

10. Omejiti vnosa alkohola.

Uporaba sladil

Redki posamezniki so se pripravljeni popolnoma odreči sladkemu okusu. In ker je cilj vitkejša postava, je rešitev v nizkokaloričnih sladilih. Dajo sladek okus, so brez kalorij ali pa je količina teh res zelo majhna. V kuhinji so zelo uporabna in zdravju neškodljiva. Kar pomeni, da zmanjšujejo tveganje za nastanek prekomerne telesne teže, debelosti in posledično srčno-žilnih bolezni. Strah, da bi se ob uživanju nizkokaloričnih sladil zredili, je odveč. Zato se nikar ne odpovejte sladkim napitkom, ki vas delajo zadovoljne.

Nadzor nad porcijami

Pomembno vlogo pri vzdrževanju optimalne telesne teže imajo porcije oz. nadzor le-teh. Ko v celotnem procesu novega načina prehranjevanja ugotovimo, da je skrivnost v zmernosti, spoznamo, da lahko uživamo vsa živila, a le, če imamo primerno velike obroke. In na kaj moramo biti še posebej pozorni? Prehrambni strokovnjaki poudarjajo, da velikost (količina) ne more biti enotna za vsa živila. Ne moremo pojesti toliko krompirja, kot lahko zelene solate, mar ne? O primerni velikosti porcije se je najbolje pozanimati pri strokovnjakih, nutricionistih ali dietetikih. Doma imejte vedno posode, ki vam bodo služile kot merica za obrok, pri pripravi hrane imejte v mislih, koliko porcij boste naredili (tako hrana ne bo romala v smeti), hrane ne pripravljajte ‘po spominu’ in na embalaži poiščite informacijo o priporočeni velikosti ene porcije izdelka, ki ga pripravljate. Ta podatek se navadno nahaja na deklaraciji ali pa je odtisnjen na embalaži.

Kardio vadba za zdravo kožo in njen ten

Foto: Shironosov / Getty Images Plus via Getty Images