Kardio vadba za zdravo kožo in njen ten

kardio vadba

Čiščenje, hidracija, zaščita pred soncem in … kardio vadba? Ali ste vedeli, da je vadba eden od ključnih elementov za bolj zdrav ten? Preberite, kaj pravijo nove znanstvene raziskave. 

Koža je naš največji organ. Zakaj nam do sedaj ni padlo na pamet, da zmerna vadba, tako kot vzdržuje v top formi tudi druge organe, na primer srce, varuje tudi našo kožo pred staranjem in drugimi vplivi? To so namreč dokazale tudi znanstvene raziskave …

Ko se med vadbo poveča srčni utrip, mišice proizvajajo več proteina (IL-15), ki spodbudi mitohondrije in pomlajuje njihovo delovanje – kar, s časom, lahko povzroči, da koža na mikroskopskem nivoju izgleda tudi do petindvajset let mlajša, razkriva raziskava kanadske McMaster University. Istočasno vadbe pomagajo našemu organizmu pri nadzoru nivoja sladkorja v krvi in oksidativnega stresa, zmanjšujejo končne produkte glikacije, ki so krivci za staranje kože in propad zelo pomembnih proteinov kot je kolagen. Kdo bi rekel, da so kapljice znoja pravzaprav koristne za kožo?

Vadba regenerira

Kardio vadba moči izzove mikropoškodbe v mišicah; je katalizator vnetja mišic, kar občutimo dan po vadbi, obenem pa spodbuja mišična vlakna, da se obnovijo in so močnejša. Kar se tiče kože, raziskave kažejo, da vadba, ne glede na to ali gre za vadbo vzdržljivosti ali kardio, pomaga osvoboditi protivnetne proteine, da se nevtralizirajo vnetni procesi v telesu, medtem ko istočasno zmanjšuje nivoje hormona stresa. Vnetje je eden od glavnih vzrokov staranja kože, zato snovi, ki se borijo proti njemu, ščitijo kolagen in pomagajo, da se upočasni pojav znakov staranja.

Po drugi strani je znano, da vnetje in stres izzoveta poslabšanje stanja aken in ekcemov ter ogrožata zaščitni sloj kože, kar jo dela suho in občutljivo. V primeru ran ali izpuščajev, fizična aktivnost uravnava vnetni odgovor kože tako, da začetna rdeča, vnetna faza traja krajši čas. Raziskava, ki so jo naredili na The Ohio State University, dokazuje, da so se rane na koži v povprečju zacelile devet dni hitreje pri ljudeh, ki so redno vadili, v primerjavi s tistimi, ki niso bili aktivni.

Izboljšana cirkulacija

Kardio vadba spodbudi pretok krvi v celotnem organizmu, vključujoč s kožo. Izboljšanje cirkulacije širi krvne žile, kar prinaša več hranljivih sestavin in kisika do celic kože. Na splošno se na osnovi videza kože lahko predvideva, kako zdrava je oseba. Za popoln ten je v dobri meri zaslužna cirkulacija. Poleg povečanega vnosa hranljivih sestavin, dobra cirkulacija pomaga pri izločanju prostih radikalov in celičnih stranskih proizvodov. Torej, vadite kakor koli želite, a delajte to dovolj intenzivno, da boste povišali srčni utrip.

Povzroča znoj akne?

Ko se znojimo, se pore odpirajo in se osvobodijo nečistoč. Znoj takrat predstavlja pomembno vlogo v imunskem sistemu: vsebuje antimikrobni peptid dermcidin, ki deluje kot prva obramba pred škodljivimi bakterijami (kot so E. coli in stafilokok), ki so prisotne na površini kože, čakajoč, da prodrejo v notranjost. Po vadbi si vedno dobro očistite obraz in se stuširajte. Čeprav samo znojenje ne povzroča aken, pa lahko, če ne sperete znoja in se zadržujete v tesnih preznojenih oblačilih, bakterije in kvasovke, ki se množijo na koži, sprožijo proces fermentacije, kar lahko zapre pore, draži kožo in izzove pojav aken. Če vadite zunaj, se izognite poškodbam kože zaradi sončnih žarkov – izdelek z zaščitnim faktorjem je obvezen!

(5 jutranjih vadb za večjo produktivnost)

Foto: Khosrork/ Getty Images Plus via Getty Images