Kako najlažje preprečiti potenje stopal?

potenje stopal

Potenje stopal vsekakor ni privlačno, vsak ki pa se sooča s to težavo, ve, da je lahko zelo neprijetna. Vseeno pa je potenje nekaj povsem normalnega in tudi koristnega, česar niti ne moremo popolnoma preprečiti, niti tega ne bi smeli početi. Na ta način namreč naše telo iz organizma sprošča škodljive snovi.

Vroči dnevi številnim ljudem predstavljajo težavo, ko je treba nositi odprte čevlje, stopala pa se jim prekomerno znojijo, kar lahko pripelje tudi do dodatnih težav, kot so neprijeten vonj, glivice in srbečica. Po mnenju strokovnjakov pa so najpogostejši vzroki za potenje stopal zaprti čevlji, visoke temperature, stres ali nervoza.

Kako preprečiti potenje stopal?

Kot smo že omenili, znojenja ne moremo, niti ne smemo popolnoma preprečiti. Zdravniki pa priporočajo, da v primeru zaprtih čevljev nosimo bombažne nogavice, ki dopuščajo, da toplota in vlaga krožita. Na ta način se bo tudi zmanjšalo znojenje. Dodatna rešitev pa je lahko tudi puder za dojenčke, ki vpije prekomerni znoj.

Vzdržujte higieno stopal

Vsak dan si stopala umijte z vodo in milom ter jih nato obvezno temeljito posušite. Vlažna koža v kombinaciji z zaprto obutvijo lahko namreč poveča tveganje za nastanek bakterijskih in glivičnih infekcij. Nabavite pa si lahko tudi dezodorant proti znojenju, ki prav tako nevtralizira vonjave.

Če pa se vaša stopala še naprej prekomerno potijo, razmislite o dermatološkem pregledu.

 

Hrana, ki v vročih dneh zmanjšuje znojenje

Foto: Vitalina Nakonechna / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr