Vam poletna vročina kvari spanec? Upoštevajte naše nasvete …

poletna vročina

Če vas poletna vročina tako muči, da ne morete normalno zaspati ali se prebujate sredi noči, upoštevajte nekaj naših nasvetov, ki vam bodo olajšali spanec v vročih poletnih nočeh.

Poleti se marsikdo pritožuje nad tem, da je njegov spanec večkrat prekinjen. Idealna temperatura za dober spanec je namreč med 15 in 19 stopinj Celzija, kar pa je med vročinskim valom težko doseči, če temperatura tudi ponoči ne pade pod 20 stopinj Celzija.

Če se sprašujete, kaj storiti, ko je prevroče za spanje, gre samo za nekaj manjših sprememb, ki bodo naredile veliko razliko.

Razmislite o ventilatorju

Če v spalnici nimate klime, bo ventilator dobra zamenjava. Sicer ne bo tako ohladil prostora, bo pa vseeno naredil spremembo v temperaturi in v gibanju zraka. Pri tem je pomembno, da ga ne postavite direktno ob posteljo, temveč pod odprto okno. Obrnjen naj bo navzven, da bo iz spalnice potiskal vroči zrak.

Kvaliteten jogi

Kvaliteten jogi je oblikovan tako, da vas ohladi, kar je poleti nujno. Poskrbel bo, da boste poleti vzdrževali nižjo telesno temperaturo, pozimi pa toplejšo.

Spite brez odeje

Poleti ne potrebujete pregrinjal in odeje. Najbolje je, da se pokrijete kar s posteljnino iz bombaža.

Pospravite debele pižame

Pižame z dolgimi rokavi in hlačnicami ter takšne iz flanela niso primerne za poletne noči. Namesto tega raje oblecite spalno srajco na naramnice.

Odstranite telefon in ugasnite luči

V veliki vročini pomaga tudi to, da iz spalnice odstranite telefone, prenosne računalnike ter ugasnete vse luči.

Pogosteje se na hitro stuširajte

Tik pred spanjem se stuširajte z mlačno (ne hladno) vodo. To bo znižalo vašo telesno temperaturo. Nekateri celo radi spijo z mokrimi lasmi.

Spite v pritličju

Če je vaša spalnica v prvem nadstropju, si v zares vročih nočeh posteljo priredite v pritličju hiše. Če pa živite v stanovanju v višjih nadstropjih, se svetuje, da imate čez cel dan spuščene žaluzije in rolete.

 

Kako najlažje preprečiti potenje stopal?

Foto: olegbreslavtsev / Getty Images Plus via Getty Images