Kako povečati raven oksitocina, hormona ljubezni?

oksitocina

Pred vami je nekaj naravnih metod, s katerimi lahko povečate raven oksitocina, hormona, ki je znan tudi kot hormon ljubezni.

Oksitocin, hormon ljubezni, ima v našem življenju zelo pomembno vlogo. Vpliva namreč na to, kako se bomo z nekom povezali, vpliva tudi na naša čustva ter na naše ljubezensko in spolno življenje. Nastane v predelu možganov, ki se jim reče hipotalamus, sprošča pa se iz zadnjega režnja hipofize. Ko ga naši možgani naravno izločajo, se počutimo zadovoljni in srečni. Oksitocin je prav tako pomemben za reprodukcijo – pri ženskah ta hormon pomaga pri porodu in sproščanju mleka, pri moških pa pomaga pri gibanju spermijev. Razlog, zakaj se imenuje hormon ljubezni, se skriva v tem, da se njegova raven povečuje npr. med objemom nam drage osebe ali med orgazmom. Včasih pa se zgodi, da nam tega hormona primanjkuje, vendar obstajajo naravne metode, kako to spremeniti. Predstavljamo vam jih v nadaljevanju …

Kako povečati raven hormona ljubezni?

Poslušanje glasbe

Glasba lahko izboljša naše razpoloženje, koncentracijo in motivacijo. Ena študija je pokazala, da so pacienti, ki so imeli operacijo srca in so med okrevanjem poslušali glasbo, izločali več oksitocina. S tem pa so tudi hitreje okrevali.

Masaža

Raziskave kažejo, da nas lahko samo 15 minut masaže sprosti, v tem času pa začnemo izločati tudi oksitocin. Tako čutimo manj napetosti in stresa ter smo bolj sproščeni.

Nekomu povejte, da ga imate radi

Ko z nekom delimo pozornost in čustva, njihova reakcija vpliva na to, da naši možgani proizvedejo več oksitocina.

Objemi

Fizični stik z ljubljenimi osebami, kot so objemi, poljubi ipd., nam pomagajo pri tem, da smo bolj srečni.

Čas preživite s prijatelji

Ko se družite s prijatelji, se počutite dobro, to pa vam dviguje tudi razpoloženje.

Spolni odnosi

Spolni odnos z ljubljeno osebo vas z njo zbliža, pri tem pa se izloča tudi hormon ljubezni, zato ste bolj sproščeni in srečni.

Naredite nekaj lepega

Zaradi dobrih del in ljubeznivosti ter prijaznosti – vseeno, ali nekoga spustite naprej v vrsti, na avtobusu vstanete in odstopite mesto nekomu drugemu ali ste dobrodelni – ste bolj zadovoljni.

Pobožajte psa

Raziskave so pokazale, da medtem, ko božamo psa, tako mi kot pes izločamo oksitocin. Zato več časa preživite ob vaših kosmatincih.

hormona oksitocina

 

Povišan kortizol je slab za zdravje

Foto:  Lyndon Stratford, Albina Gavrilovic / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs