Kava je lahko zelo koristna za vaše zdravje – preverite, zakaj

kava

Rezultati najnovejših raziskav kažejo, da je kava dobra za telo in um. Skuhajte si eno dobro kavo, medtem ko jo boste počasi srkali, pa preberite, kakšne pozitivne učinke ima ta čudovita rastlina.

Si ne predstavljate jutranje rutine brez kave? Niste edini. Kava poskrbi, da se hitro prebudimo, ima odličen okus in aromo, zaradi česar jo obožujejo ljudje po celem svetu. A ta napitek je vse kaj več, kot le to. Dve do pet skodelic kave na dan podaljša življenje in zmanjša tveganje za številne bolezni, kažejo rezultati raziskave, ki so jih objavili v znanstvenem časopisu New England Journal of Medicine. Ti pozitivni učinki pa niso povezani le s kofeinom. Tudi brezkofeinska kava pomaga preprečevati diabetes tipa 2 in podaljšuje življenje. To razkritje kaže, da na zdravje pozitivno vplivajo tudi druge sestavine v kavi. Zakaj je torej še dobro in brez slabe vesti uživati v tem priljubljenem napitku?

Skrbi za zdravje srca

Redno uživanje kave je lahko dobro za zdravje. Študijska analiza španskih strokovnjakov kaže, da kava zmanjšuje možnosti za srčne bolezni za kar 15 %. Določene sestavine v kavi delujejo kot antioksidanti, preprečujejo kopičenje oblog v krvnih žilah, druge sestavine pa pospešujejo presnovo sladkorjev v organizmu.

Varuje naše možgane

Strokovnjaki trdijo, da redno pitje kave zmanjšuje tveganje za pojav Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni. Najnovejše raziskave kanadskih strokovnjakov kažejo, da je še posebej učinkovita snov fenilindan, ki nastaja med procesom praženja kave. Laboratorijska testiranja so pokazala, da ta snov preprečuje nastanek možganskih strdkov, sestavljenih iz proteinov (beta-amiloidi in tau proteini). Gre za glavne povzročitelje omenjenih bolezni. Za izboljšan učinek uživajte močneje praženo kavo, saj vsebuje še več fenilindana.

Pred ali po gibanju?

Fitnes strokovnjaki, celo profesionalni športniki vedo, kako nanje vpliva kava, ki jo popijejo pred treningom. Poskrbi za dodatno energijo. Strokovnjaki pa prikimavajo tem opažanjem. Raziskave so namreč pokazale, da kava poveča moč in vzdržljivost pri večini športnikov – tako ljubiteljskih kot poklicnih. Kava učinkuje tudi po treningu, zato dobro razmislite o tem. Znanstvene analize so namreč pokazale, da lahko kavne sestavine vplivajo na boljšo absorpcijo ogljikovih hidratov v mišicah iz hrane, ki jo zaužijete po treningu. Poleg tega kava pomaga obnoviti moč mišic po vadbi. Še več, polifenoli iz kave lahko odpravijo manjše poškodbe v mišicah, do katerih pride pri intenzivnih fizičnih naporih.

Pijte toplo kavo

Raziskovalci z univerze Thomasa Jeffersona v Filadelfiji menijo, da topla ali vroča kava vsebuje več antioksidantov kot hladna kava. Avtorji študije so ugotovili, da vroča voda lajša tudi izločanje koristnih kislin iz kave.

 

Kava pred treningom: da ali ne?

Foto: Polina Lebed / Getty Images Plus via Getty Images