Končno! Rešitev, ki bo pomagala vsem, ki veliko sedite

velike sedite

Če delate v pisarni in veliko sedite, verjamemo, da se zavedate, kako sedenje negativno vpliva na vaše zdravje. Strokovnjaki pa sedaj razkrivajo, da lahko 5-minutna hoja vsakih 30 minut prepreči zdravstvene težave, ki so posledica dolgotrajnega sedenja.

Nova študija Univerze Columbia v New Yorku je pokazala, da lahko 5-minutna hoja vsakih 30 minut ublaži škodljive učinke dolgotrajnega sedenja. Raziskovalna ekipa pod vodstvom dr. Keitha Diaza je testirala pet različnih metod za vadbo.

Te metode so vključevale eno minuto hoje na vsakih 30 minut sedenja, eno minuto hoje na 60 minut sedenja, pet minut na 30 minut sedenja, pet minut na vsakih 60 minut sedenja in nič hoje.

Ta študija je sicer imela manjši obseg, saj je vključevala le 11 odraslih oseb. Raziskovalci pa so na koncu ugotovili, da je 5 minut hoje na vsakih 30 minut prineslo najboljše rezultate. V tem času sta se opazno znižala tudi glukoza v krvi in krvni tlak.

Prednosti hoje

Strokovnjaki pravijo, da so pomembne tudi majhne aktivnosti. Dr. Yu-Ming Ni, kardiolog, je povedal, da lahko imajo majhne spremembe dolgotrajen vpliv na zdravje. »Na primer, v 8-urnem delovniku to prinese 40 minut telesne aktivnosti. Če temu dodate še 15 minut hoje med malico, boste vsak dan dobili eno uro fizične aktivnosti. Zavedajte se, da lahko takšne majhne spremembe naredijo veliko razliko v vašem zdravju,« je še dodal.

Strokovnjaki so istega mnenja, da hoja povečuje pretok krvi, še posebej v nogah, s čemer se zmanjšujejo možnosti za srčni zastoj in otekanje. Prav tako pa pomaga pri presnovi sladkorja in maščob.

Nasvet za več gibanja, če dolgo sedite

V rednih intervalih si naredite premore za aktivnosti. Namesto, da dolgo sedite, si na telefonu nastavite opomnike, da se vstanete in malce razgibate. Najdite izgovor, da se sprehodite po zgradbi, kjer delate, se povzpnete po stopnicah … Vsaka aktivnost bo dobrodošla.

 

3 self-care nasveti, zaradi katerih se boste takoj počutili bolje

Foto: nortonrsx / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr