Majhni koraki pri spremembi prehrane prinašajo veliko razliko za vas in okolico

spremembi prehrane

Če bo količina zavržene hrane še naprej tako visoka, se do leta 2050 svetovna populacija (ki bi takrat naj štela že 10 milijard ljudi) ne bo mogla več prehranjevati. Težava je v tem, da bi se takrat morala količina proizvodnje hrane povečati za kar 70 odstotkov. Zato se je pomembno zavedati, da majhni koraki pri spremembi prehrane prinašajo veliko razliko za vas in okolico.

Zdrava prehrana se morda na prvi pogled zdi zapletena, vendar se nas na srečo vse več zaveda dejstva, da to, kar se znajde na našem krožniku, vpliva tako na naš organizem, kot tudi na naš planet. V tem primeru bi se morali držati nasveta, da lahko majhni koraki pri spremembi prehrane naredijo veliko razliko.

Zato se vprašajte naslednjih nekaj vprašanj, če želite vplivati na svoje zdravje in na zdravje našega planeta:

Je proizvedeno v skladu z etičnimi standardi? Vsa živila, ki imajo certifikat organski izdelek, prihajajo iz farm in industrijskih obratov, kjer imajo višje standarde glede dobrobiti živali. Prav tako pa ta živila ne vsebujejo pesticidov in drugih kemikalih.

Je sedaj sezona? Ena od pomembnih stvari je tudi zmanjšanje potrošnje energije za transport živil in izdelkov. Zato kupujte sezonska živila, takšna iz domače proizvodnje. Najbolje se je napotiti kar na tržnico.

Od kod prihaja živilo? Poglejte, od kod je živilo uvoženo. Če je prišlo ‘iz drugega konca sveta’, je bolje, da poiščete živilo s kakšne bližnje lokacije.

Ali lahko izdelek kupite v rinfuzi? Ko gre za sadje in zelenjavo, je odgovor seveda pritrdilen. Podobno je tudi z mesom in siri – imate obe možnosti, da kupite pakiranega ali v rinfuzi. Tudi oreščki, stročnice in podobna živila se lahko kupijo v rinfuzi. To pomeni, da so živila na voljo brez plastičnega pakiranja in da sami določite, kakšno količino boste vzeli.

Ali lahko ostanke hrane prihranimo za naslednji dan? Če ne boste kuhali vsak dan, si boste s tem prihranili veliko časa. Poskusite pa tudi razmišljati bolj ustvarjalno. Na primer ostanke mesa, pečenega na žaru, lahko dodate k testeninam, lahko pa skuhate tudi kremno mesno-zelenjavno juho. Neporabljeno svežo zelenjavo lahko vložite, lahko pa jo tudi narežete in zamrznete. Prav tako lahko zamrznete celoten obrok in si ga prihranite za naslednjič za hitro večerjo ali kosilo.

 

Preberite tudi članek Zdrava živila, ki jih izberite za zajtrk.

Foto: Unsplash