Manj kalorij z 12 preprostimi triki

manj kalorij

Telesne teže ni težko vzdrževati. Pogoj je, da na dnevni bazi zaužijete do 2.200 kalorij. Če želite, da bi tehtnica kazala manj, je treba vnos zmanjšati za vsaj četrtino (do 500 kalorij). Avstralska nutricionistka Fiona Tuck nam podrobneje razloži, kako vnesti manj kalorij in ima za nas nekaj preprostih rešitev.

Pravi, da ni nobene potrebe po tem, da bi se odrekali živilom, ki jih imamo radi. Jemo lahko vse, tudi tisto, kar nam prehrambni strokovnjaki navadno črtajo z jedilnika: “Vsi jemo občutno več, kot je to zares potrebno, posledično vnašamo v telo (pre)več kalorij. Ste kdaj razmišljali o tem, da ima povprečna porcija testenin v restavraciji dvakrat več kalorij kot tista, ki si jo pripravite doma?” Srž problema je torej v velikosti porcij in ne v izločanju živila. Skoraj vsi imamo radi testenine, a prevelika porcija v kombinaciji s težko in kalorično omako lahko ima tudi do 1.000 kalorij po krožniku. To ne pomeni, da se moramo odpovedati testeninam. Odmeriti moramo le zdravo mero porcije, in to še preden začnemo s kuhanjem. V nasprotnem primeru se lahko hitro ujamemo v zanko prenajedanja. “Ko smo doma, smo v stanju zaužiti dvojno ali celo trojno porcijo. Polovica skodelice makaronov zadostuje za obrok ene osebe. Če se ukvarjate z intenzivno fizično aktivnostjo ali pa če je narava vašega dela ‘težje sorte’, potem si lahko privoščite malo večjo porcijo,” svetuje Fiona in podaja 12 preprostih trikov za vzdrževanje telesne teže in za vnos manj kalorij.

1. TRIK

Polovica skodelice polnozrnatih testenin na osebo, v kombinaciji z veliko zelenjave in nemastnim mesom, ima lahko trikrat manj kalorij v primerjavi s testeninami, ki jih običajno pripravljamo, natančneje okoli 400 kalorij.

2. TRIK

Solata ima navadno malo kalorij, odvisno seveda, kako jo začinimo. Če ste ljubitelj kisle smetane in majoneze, vedite, da ima lahko 100 gramov takšne solate do 200 kalorij, medtem ko ima solata začinjena z limono le 15 kalorij.

3. TRIK

Pica s štirimi siri ima lahko do 1.000 kalorij, tista z morskimi sadeži pa le do 500.

4. TRIK

100 gramov kokic ima 100 kalorij manj kot vrečka čipsa.

5. TRIK

Namesto masla za zajtrk izberite kravji sir, ena rezina ima le 46 kalorij. Maslo lahko zamenja tudi lahek sirni namaz, ki pa ne sme vsebovati veliko nasičenih maščob.

6. TRIK

Enaka količina pečenega krompirja ima trikrat manj kalorij od praženega.

7. TRIK

Pločevinka navadne Coca-Cole ima 144 kalorij, Coca-Cola Zero na bazi sladil pa 0 kalorij.

8. TRIK

Pleskavico jejte brez lepinje. Zaužili boste do 500 kalorij manj.

9. TRIK

Kozarec grškega jogurta ima 335 kalorij manj od enake količine majoneze.

10. TRIK

Kuhana ali pečena jajca? Kuhana, saj imajo trikrat manj kalorij.

11. TRIK

V 100 gramih suhih sliv je 268 kalorij, v 100 gramih suhih fig pa samo 100.

12. TRIK

Namesto moka kave pijte navadno turško (četudi sladkano) – izognili se boste vsaj 100 dodatnim kalorijam.

To je recept za najbolj okusen smuti s špinačo

Foto: KucherAV/ Getty Images Plus via Getty Images