Matični mleček: 6 razlogov, zakaj ga uživati

matični mleček

Naredite nekaj dobrega za svoje zdravje, uživajte najdragocenejši čebelji izdelek – matični mleček.

Matični mleček je povsem upravičeno najdragocenejši čebelji izdelek. Glede na to, da se ravno matica z njim hrani celo življenje, nas ne čudi, da živi veliko dlje od ostalih čebel, poleg tega pa je tudi veliko večja od njih. Pravzaprav gre za eliksir dolgega življenja (tako za matico kot za ljudi), zato se strokovnjaki strinjajo, da je najmočnejši izdelek iz panja.

1. Znižuje krvni tlak

Matični mleček lahko ohranja zdraje vašega srca in ožilja. Raziskave so namreč pokazale, da proteini, ki jih vsebuje, vplivajo na krvni tlak in so lahko v pomoč ljudem, ki imajo hipertenzijo. Po drugi strani pa redno uživanje matičnega mlečka pripelje do zniževanja ravni slabega holesterola, s čimer se zmanjšuje tveganje ateroskleroze ter srčne in možganske kapi. Dobra novica pa je, da ne vpliva na raven dobrega holesterola. Ker vsebuje kalij, tudi preprečuje poškodbe ožilja.

2. Preprečuje osteoporozo

Vzpodbuja absorpcijo kalcija in krepi njegove zaloge, ki so nujne za naše kosti. Če pa že imate osteoporozo ali je zdravnik ocenil, da obstaja večje tveganje za njen nastanek, poleg vitamina D in kalcija obvezno uživajte tudi matični mleček.

3. Pomaga pri alergijah

Raziskave so pokazale, da je matični mleček dragocen zaveznik v boju s sezonskimi alergijami, saj vzpodbuja sproščanje histaminov po kontaktu alergenov z organizmom. Čeprav strokovnjaki poudarjajo, da je potrebnih še več raziskav, vseeno vse nakazuje na dejstvo, da je ta čebelji izdelek močno sredstvo proti alergijam. Pri tem pa zmanjšuje tudi vnetja, izboljšuje metabolizem in vsebuje probiotike, ki so pomembni za zdravje prebavnega trakta in ravnovesje črevesne flore.

4. Izboljšuje spomin

Pozitivno vpliva na živčni sistem in je pravi zaveznik pri izboljšanju kognitivnih sposobnosti. Pri tem so zadnje raziskave pokazale, da lahko ta dragocena snov izboljša kratkoročni spomin. Prav tako pa lahko zelo pripomore pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni in drugih nevro-degenerativnih bolezni.

5. Rešitev za ženske v menopavzi

Vročinski oblivi, pogoste spremembe razpoloženja, zmanjšana koncentracija, glavoboli in nespečnost so le nekateri od simptomov, s katerimi se soočajo vse pripadnice ženskega spola po petdesetem ali šestdesetem letu starosti. Dobra novica je, da lahko to obdobje prebrodite s pomočjo matičnega mlečka. Raziskave so namreč pokazale, da blaži simptome menopavze in izboljšuje razpoloženje. Strokovnjaki priporočajo, da se naj matični mleček za še boljši učinek v času menopavze kombinira z ginsengom in oljem dvoletnega svetlina.

6. Pomaga diabetikom

Študije so pokazale, da bi lahko matični mleček olajšal življenje ljudem z diabetesom in jim pomagal ohranjati bolezen pod nadzorom. Potrjeno je, da matični mleček učinkoviteje od placeba znižuje sladkor v krvi. Strokovnjaki priporočajo matični mleček tudi osebam, ki so jim diagnosticirali preddiabetično stanje ter tistim, ki imajo težave s trebušno slinavko, saj ta čebelji izdelek vzpodbuja obnavljanje njegovih celic.

Recept: Sami naredite mandljevo mleko

Foto: JPC-PROD / Getty Images Plus via Getty Images