Recept: Sami naredite mandljevo mleko

mandljevo mleko

Mandljevo mleko je v zadnjih letih postalo zelo popularno. Mnogi so ga zamenjali za kravje mleko in z njim pijejo tudi kavo. Dobra novica pa je ta, da si ga lahko naredite kar sami.

Okus mandljevega mleka je zelo blag, to mleko je redkejše od sojinega in kravjega mleka ter ima nežno aromo svežega marcipana. V nadaljevanju vam prinašamo recept, kako si ga lahko naredite kar doma.

Priprava:

1 Mandlje dobro umijte in jih za nekaj ur potopite v vodo (najbolje čez noč). Namakanje lahko sicer tudi izpustite, vendar bo imelo mleko boljši okus, če se bodo pred mletjem zmehčali v vodi. Med namakanjem pa se ustvarijo tudi encimi, ki so koristni za naše zdravje.

2 Vodo nato odlijte, mandlje dajte v mešalnik in jim dodajte trikratno količino vode. To pomeni, če imate 500 g mandljev, potrebujete 1,5 litra vode. Vse skupaj zmiksajte, da dobite gosto, mlečno-belo kašo.

3 Med miksanjem lahko dodate tudi kakšno naravno aromo ali sladilo, kot so vanilijeva palčka, cimet ali med.

4 Tak napitek lahko zaužijete takoj, lahko pa ga uporabite za pripravo sadnih frapejev ali kot dodatek h kavi ali kosmičem.

5 Če pa želite dobiti pravo mleko, morate zmes precediti. Čez gosto cedilko dajte še gazo in mleko dobro precedite. Mandljevo mleko lahko v hladilniku hranite dva do tri dni.

 

Naleteli pa smo še na en recept priprave mandljevega mleka, ki je še hitrejši. Poglejte si ga na posnetku spodaj.

 

Matcha čaj: zakaj je tako popularen in kaj morate vedeti o njem

Foto: Pexels