Migrena: Kaj nam sporoča naše telo

migrena

V glavi čutite napetost, ob tem pa še slabost? Ste občutljivi na svetlobo, najraje bi se zavlekli v temo in se vam pred očmi bliska? Vse to je migrena, bolezen, ki prizadene več kot milijardo ljudi po svetu. In kar 75 % obolelih so ženske.

Zdravniki še vedno ne vedo, kaj točno izzove migreno, najnovejše raziskave pa kažejo, da gre za preobčutljivost možganskih živcev. Če tudi vi spadate med bolnike z migreno, nikar ne oklevajte z obiskom pri svojem zdravniku. Pri preprečevanju pojava migrene in blaženju njenih simptomov vam lahko pridejo prav tudi napotki strokovnjakov.

Naravna pomoč

Študija, ki so jo objavili v strokovni reviji Headache, dokazuje, da je akupunktura enako učinkovita pri blaženju migrenske bolečine kot konvencionalne metode. Bolniki z migreno imajo hiperaktivne nevrone, ki se še posebej odzivajo na vnetja. Akupunktura zdravi vnetja in tako se z njo prepreči tudi migrena oziroma se ublaži njene simptome.

Stres: poiščite zlato sredino

Stres pogosto sproži migreno. Če se stres naglo poveča, izzove migreno. Enako velja za padec. V reviji Neurology so zapisali, da je tveganje za migreno večje v prvih šestih urah po tem, ko se stresni vplivi zmanjšajo. Hormon stresa kortizol nas varuje pred bolečino in nagel padec vsebnosti hormona lahko povzroči migreno. Nasvet strokovnjakov? Poskusite z meditacijo. Meditacija zahteva usmerjeno pozornost, kar lahko bolnikom pomaga odvrniti misli od bolečine in drugih spremljajočih simptomov.

Držite se urnika

Spanje, obroki, vadba. Naredite si urnik in se ga dosledno držite. Ti trije dnevni gradniki vplivajo na raven hormonov v krvi, na lakoto in razpoloženje. Nenadna sprememba katerega koli od teh dejavnikov namreč lahko pripelje do migrenskega napada. Načrtujte odhod v posteljo in vstajanje vedno ob isti uri. Jejte po v naprej pripravljenem jedilniku in ob točno določenih urah. Vadite najmanj 20 minut na dan, vsaj trikrat ali štirikrat na teden. Izogibajte se kave, dve skodelici na dan bosta čisto dovolj. Nova študija revije American Journal of Medicine namreč razkriva, da tri ali več skodelic kave na dan lahko vplivajo na pojav glavobola.

Preberite tudi članek Kako se odzovete na stres? Prepoznajte se …

Foto: Fizkes / Getty Images Plus via Getty Images