Najboljše sestavine za smuti, ki glede na raziskave upočasnjujejo staranje

sestavine za smuti

Da bi upočasnili staranje in se dobro počutili, potrebujete le šest sestavin. Pred vami so namreč najboljše sestavine za smuti, ki glede na znanstvene raziskave upočasnjujejo staranje.

Od gubic, do bolj krhkih kosti – znaki staranja so nekaj, čemu se enostavno ne moremo izogniti. Dobra novica pa je ta, da lahko staranje upočasnimo s pravilno prehrano. Študije so namreč določena živila povezale z delovanjem proti staranju.

»Hranljive snovi, antioksidanti in druge snovi v hrani imajo pomembno vlogo pri upočasnjevanju staranja, pri vzdrževanju celic ter preprečevanju fragmentacije verige DNK,« pravi Heidi Moretti, svetovalka za prehrano pri Sovereign Laboratories.

In za vas imamo dobro novico, da lahko ta dobra živila vključite kar v smuti, če ga imate radi.

Avokado

Avokado je eden najboljših virov omega-3 maščobnih kislin, ki zmanjšujejo vnetje v celotnem telesu, prav tako pa izboljšujejo delovanje možganov, skrbijo za zdrave oči, srce in ožilje. Zmanjšanje vnetja v telesu je izredno pomembno, saj se s tem zmanjša tudi tveganje nastanka artritisa, srčnih bolezni in drugih vnetnih bolezni. Avokado prav tako vsebuje veliko vitamina E, ki pomaga izboljšati teksturo kože ter njeno elastičnost in čvrstost.

Borovnice

Znano je, da borovnice vsebujejo največ antioksidantov. Antioksidanti pa pomagajo v boju proti znakom staranja tako, da celice ščitijo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. In ne le to, borovnice vsebujejo tudi ogromno hranljivih snovi, ki pomagajo izboljšati spomin in koordinacijo, vsebujejo pa tudi vitamin C, ki pomaga pri proizvodnji kolagena, ki je zelo pomemben za mlajši videz kože.

Mandljevo mleko ali nemastno mleko

Vsak smuti potrebuje tudi nekaj tekočine. Veliko ljudi smutijem doda le vodo, da bi vnesli čim manj kalorij, strokovnjaki pa priporočajo, da jim raje dodate nemastno mleko ali mandljevo mleko (lahko tudi sojino mleko). Nemastno mleko in rastlinsko mleko namreč vsebujeta vitamin D in kalcij, ki krepita kosti. Ti dve sestavini sta zelo pomembni, saj z leti počasi začnemo izgubljati gostoto kosti. Na ta način pa se povečuje tudi tveganje za nastanek osteoporoze. Eden najboljših načinov, da se temu izognete, je vsekakor zadosten vnos vitamina D in kalcija – zato vam malo mleka v smutiju nikakor ne bo škodilo.

 

 

Ta napitek iz aloje dela čudeže

Foto: Galina Tsyrulnik / Getty Images Plus via Getty Images