Naravna sladila, ki jih izberite namesto rafiniranega sladkorja

naravna sladila

Bela smrt’ je drugo ime za beli rafinirani sladkor, ki lahko resno vpliva na naše zdravje, saj povzroča tako fizične kot tudi psihične težave. Na srečo pa obstajajo naravna sladila, med katerimi je kar velika izbira.

Dejstvo je, da vsa naravna sladila vsebujejo sladkor v določeni obliki in količini. Sem ne spada stevija ta je sestavljena iz povsem druge sladilne spojine iz skupine glikozidov (zato nima kalorijske vrednosti). Naravna sladila so tista, ki so čim manj predelana in vsebujejo sestavine, ki so tudi koristne za naše zdravje. A kljub temu je pri uživanju potrebna zmernost. Čeprav je slajenje z naravnimi sladili bolj zdravo, to še ne pomeni, da jih smemo uživati brez omejitev. Vsako sladilo ima svoje prednosti in slabosti. Na svetu obstaja mnogo naravnih sladil; omejili smo se na najpogosteje uporabljene v naši kuhinji.

Med

Med velja za najbolj naravno sladilo, ki ima okoli 64 kalorij v eni žlici. Poleg sladkorja vsebuje biološko aktivne sestavine, ki delujejo antioksidantno. Med je bogat z minerali, encimi ter vitamini skupine B. Znano je, da pomaga pri uravnavanju črevesne flore. Njegov glikemični indeks je okoli 58. Manj vpliva na zvišanje glukoze v krvi kot banane. Medu ne smemo segrevati pri visokih temperaturah, ker izgubi zdravilne lastnosti. Če ga uporabimo samo kot sladilo, blaga termična obdelava ni težavna, vprašljiva pa je zdravilnost.

Stevija

Predstavljajte si zel, ki je veliko slajša od sladkorja, vendar skoraj brez kalorij. Rastlino, ki ne povzroči porasta sladkorja v krvi, ki ne poslabša sladkorne bolezni, ampak deluje ravno nasprotno ter zmanjšuje krvni sladkor in krvni tlak, ter spodbuja imunske funkcije. Gre za rastlino, ki vsebuje steviozid, sladko spojino iz skupine glikozidov. Verjetno je edina negativna stvar pri steviji ta, da ima rahlo ‘travnat’ okus. Res pa je, da je moč oziroma prisotnost tega okusa odvisna od proizvajalca. Pri uporabi moramo imeti v mislih samo to, da je veliko slajša kot sladkor in jo temu primerno tudi uporabljati. Lahko jo termično obdelujemo, vendar temperatura ne sme preseči 200 °C. Na srečo večino sladic pripravljamo pri nižjih temperaturah.

Dateljni

Sadje je bogato s sladkorjem in tudi številnimi vitamini, minerali in vlakninami, ki ne dovoljujejo hitrega dviga ravni sladkorja v krvi in uravnavajo raven (slabega) LDL-holesterola. Za boljšo predstavo kilogram dateljnov vsebuje kar 3.000 kalorij, zato bi z njimi zlahka zadovoljili dnevne potrebe po energiji. A če težimo k uravnoteženi prehrani, to ni najboljša ideja, saj vsebujejo ogromno sladkorja. Če jih želimo uporabiti v sladicah, je najbolje, da jih sesekljamo na koščke ali zmeljemo v pasto.

Kokosov sladkor

O kokosovem sladkorju se je začelo govoriti po tem, ko sta kokosovo mleko in olje postala prodajna hita. Gre za naraven sladkor, pridobljen iz svežega nektarja kokosovih cvetov. Je polnega okusa, ki rahlo spominja na karamelo. Odlikuje ga nizek glikemični indeks (okoli 35), kar pomeni, da počasneje dviga raven glukoze v krvi kot navadna saharoza. Bogat je s polifenoli, cinkom, kalcijem, fosforjem … Na voljo je v tekoči obliki ali v prahu. Kokosov sladkor sicer ni tako škodljiv kot navaden beli sladkor, vsekakor pa ni živilo, ki bi ga lahko uživali neomejeno.

Javorjev sirup

Je zelo priljubljen v Severni Ameriki. Pridelujejo ga tako, da zarežejo v javor, počakajo, da iz njega priteče prozoren sok skoraj brez okusa. Tega prevrejo, da izpari voda ter se zgosti v sirup močne barve in intenzivnega okusa. Sirup je eden najbolj zdravih naravnih sladil. Vsebuje kar 54 različnih hranilnih snovi, poleg tega ima manj kalorij, maščob, natrija in holesterola. Ob nakupu izberite javorjev sirup stopnje B ali C, ki sta kakovostnejši od stopnje A. V primerjavi z medom je sirup manj bogat. Javorjev sirup lahko uporabimo za slajenje čaja, kolačev in pit, kremastih desertov ali kot preliv za palačinke in sadje. Tudi pri uživanju tega sladila bodite zmerni.

Druga sladila

Od drugih sladil velja omeniti banane in sadne pireje, kot je na primer pire iz jabolk (čežana). Vsa sladila naravnega izvora vsebujejo sladkor, a je njihov vpliv na telo bistveno drugačen, kot če uživamo beli sladkor.

Na kaj morate biti pozorni

Zavedati se moramo, da ob uživanju naravnih sladil v telo vnašamo kalorije. Izvzeta je le stevija. Osebe s sladkorno boleznijo ali z inzulinsko intoleranco pa morajo biti še posebej pozorne pri uživanju. Naravna sladila uživajmo v minimalni količini, prednost dajmo surovemu medu, ki je najbolj naraven, zato imamo od njega največ koristi. Za osebe, ki imajo težave s kandidiozo, je stevija najboljši izbor, saj se gljivice ne hranijo s steviozidom. Priporoča se tudi zmerno uživanje eksotičnih rastlin oz. sadežev. Zdi se, da ni težava naša hrana ta namreč ni slaba –, težava je v nas in v našem odnosu do hrane, ki smo ga z novimi, sodobnimi navadami pokvarili. Nehali smo se ukvarjati s kuho in ne zanimamo se (več) za izdelke, ki jih kupujemo (sploh v trgovini). Veliko sedimo in iščemo instant rešitve, ki ne delujejo. Zdrave prehranske navade začnemo privzgajati otroku od rojstva naprej in bi jih morali negovati celo življenje. Zdrava naložba je, če se podučimo o hrani (sploh tisti, ki jo imamo na dosegu roke) in kako jo uživati.

9 koristi pitja kokosove vode

Foto: Luis Echeverri Urrea / Getty Images Plus via Getty Images