Odnosi: Ali se lahko naučimo ljubiti?

ljubiti

Kako na naš odnos do ljubezni vpliva trenutno čustveno stanje? Kako doživljamo ljubezen, ko nismo v partnerski zvezi in kako v dolgotrajnem harmoničnem odnosu? Kako po bolečem razhodu? Kaj se lahko naučimo iz naših ljubezenskih izkušenj? Ali se lahko naučimo ljubiti? Poglejmo, kaj pravijo psihologi.

Kaj je v čustvenih zvezah na prvem mestu?

O kateremkoli letu ljubezni govorimo, je najpomembnejše spoštovanje. Sem spada tudi zavest o tem, da ima vaš partner določene napake, ne le vrline. Na ta način se ljubezen razlikuje od zaljubljenosti. Pri zaljubljenosti osebo, v katero smo zaljubljeni, idealiziramo, in idealizirano doživljamo tudi odnos, ki ga vzpostavimo z njo.

Ali ljubimo na različne načine?

Ko govorimo o vzpostavljanju ljubezenskega odnosa, je vse odvisno od karakterjev zgodbe. Osebe z enostavno bazično strukturo bodo stremele k več bližine, živele bodo za ljubezen. Pripravljene bodo za odstopanja od sebe, če bo to potrebno za ohranitev ljubezni. Drugačne osebnosti pa bodo do partnerja bolj kritične, distancirane, na prvi pogled morda celo čustveno hladne, v zvezo bodo dale zgolj delček sebe, prepričane, da se tako neguje odnos, ki se mora nenehno razvijati. Nemogoče je reči, ali nekateri ljudje bolj intenzivno ljubijo kot drugi, je pa res, da ljubezen izkazujemo na različne načine. Lahko pride celo do tega, da se nekdo obnaša čisto neskladno z občutki. Do nerazumevanja lahko pride med osebami, ki ljubezen izkazujejo na drugačen način. Ljubezen navadno izkazujemo na način, na kakršnega si želimo, da bi jo izkazovali nam. Tista druga stran pričakuje izkazovanje naklonjenosti, ki je nam tuja, tako pride do občutkov neizpolnjenosti in nezadovoljstva. Zato je, ob boku s spoštovanjem, komunikacija ključna za vzdrževanje občutka ljubezni in razvoj uspešnega odnosa.

Kako to, da gre nekaterim v ljubezni preprosto bolje od rok kot drugim?

Prišli smo do vprašanja, ki si ga zastavljajo osebe, ki imajo za sabo niz slabih in problematičnih zvez: Zakaj so mi všeč prav taki?” Zakaj si nekateri izbirajo prav take partnerje, ki jih prizadenejo? Ki jih bodo zapustili? Ki jih bodo prevarali ali pa jim bodo na kak drugačen način izkazali pomanjkanje spoštovanja? Zakaj se ne moremo prav vsi zaljubiti v osebo, ki nas bo podpirala, spoštovala in nas spodbudila, da postanemo boljše različice sebe? Zakaj se ujamemo vedno v isto past, z napačno osebo? … To so vprašanja, ki si jih največkrat zastavimo. Krivdo za to gre pripisati pojmovanju ljubezni, ki smo se je naučili kot otroci v primarni družini.

Se lahko ljubezni naučimo?

Naučimo se lahko, kako izkazovati ljubezen, tako kot od prihoda na ta svet dopolnjujemo svoja znanja in poznavanja različnih vrst ljubezni. Če so bili naši starši topli in skrbni, se bomo najverjetneje zaljubljali v partnerje, ki bodo prav taki – topli in skrbmi. To pa pomeni, da ob samospoznanju lahko osvojimo tudi lekcijo o tem, kako si dovoliti občutiti ljubezen, kako v njej uživati in kako se sprostiti. Lahko se naučimo, da je prav, da se bojimo razhoda, a to nas ne sme omejevati pri zaljubljanju ali izkazovanju ljubezni. Ko to dojamemo, se lahko naučimo tudi, kaj potrebuje oseba, ki jo ljubimo, in ji to lahko ponudimo. Prepoznamo pa tudi svoje potrebe in se jih naučimo uspešno skomunicirati. Seveda moramo vedeti, da se ljubezen ne uklanja pravilom, je kompleksna in nadvse pomembna. Je tako pomembna, da premika gore. Je hkrati tudi sila preprosta, abstraktna, nerazložljiva in vseobsegajoča. Izkusiti jo je potrebno v popolnosti.

Preberite tudi članek Kako se odzovete na stres? Prepoznajte se …

Foto: Dragana 991 / Getty Images Plus via Getty Images