Prednosti in slabosti skupinske in individualne vadbe

skupinske in individualne vadbe

Kakšna vadba je prava izbira za vas? O prednostih in slabostih skupinske in individualne vadbe smo se pozanimali pri športnih trenerjih. Podrobneje si oglejmo, kaj vam bolje ustreza  …

Prednosti in slabosti

Individualna vadba je boljša iz tega vidika, da se trener posveča le vam. Doseganje vaših fitnes ciljev tako ni le vaš, ampak tudi njegov uspeh. Trener se bo potrudil, da postavite konkretne cilje in da korak za korakom dosegate načrt treningov. Pomanjkanje tega tipa treninga se pokaže večinoma pri osebah z izraženim tekmovalnim duhom – med individualnim treningom pogrešajo tekmovanje z drugimi. Po drugi strani je prednost skupinskih treningov v tem, da so bolj dinamični, lahko telovadite v družbi, s prijateljico, sestro, fantom … Pomanjkljivost pa je, da trener lahko posveti pozornost vsaki osebi v skupini, ne more pa je nameniti le vam.

Idealno za …

Individualna vadba je idealna za osebe z zdravstvenimi težavami (sladkorna bolezen, težave s srcem, obolenja ščitnice, fizična poškodba …) ter osebe, ki si želijo drastično spremembo, kot je velika izguba telesne teže. Skupinska vadba pa je primerna za osebe, ki se želijo sprostiti, odpraviti stres iz sebe in se tekom treninga družiti z drugimi v skupini.

Motivacija

Jasno postavljeni cilji – mesečni, trimesečni, polletni in letni – so najboljša motivacija pri individualnih treningih. Cilj je lahko izguba štirih kilogramov v mesecu dni, 12 cm manj v pasu v osmih tednih in podobno. Čim rezultati postanejo vidni, smo bolj motivirani za vadbo in za zdravo prehrano, ki je zelo pomemben dejavnik pri doseganju ciljev tega tipa. Motivacija na skupinskih treningih prihaja iz same tekmovalnosti. Večina nas želi, da pokažemo, da lahko, da smo sposobni, da napredujemo … Torej, motivacija prihaja iz same skupine in iz našega prirojenega tekmovalnega duha.

vadba

Motivacija na skupinskih treningih prihaja iz same tekmovalnosti.

Varnost in cena

Med individualnimi treningi možnosti za poškodbe praktično ni (a poznamo redke izjeme), ker so vaje prilagojene sposobnostim in omejitvam posameznika in ker smo neprestano pod budnim očesom trenerja, ki nam daje podrobna navodila za izvajanje vsake vaje. Tudi v primeru skupinskih vadb je tveganje za potencialne poškodbe minimalno, saj je osnova vsakega profesionalnega treninga predvsem varna vadba, zatem pa je pomembno vse ostalo. Trenerji naučijo varovance pravilne tehnike izvajanja vadbe, podrobnosti pa se popravljajo in nadgrajujejo kasneje. Seveda pa so individualni treningi dražji. Najpogosteje je njihova cena enaka vsoti dveh mesecev skupinskih treningov.

Učinkovitost in rezultati

Zelo pomembno je, da svoje fitnes cilje opredelimo v skladu z individualnimi predispozicijami in z lastnim idealom lepote. Nikakor ne smemo sebi dovoliti, da se ujamemo v past oponašanja drugih, ali da delamo to, kar drugi (skupina) pričakujejo od nas. Tako skupinski kot tudi individualni treningi so lahko zelo učinkoviti in privedejo do želenih rezultatov, a – odvisno od ciljev – ima vsak od njih svoje prednosti. Skupinski treningi so odlična rešitev, če želimo vzdrževati trenutni videz ali ostati v formi, če pa želimo veliko spremembo, so mnogo bolj učinkoviti individualni treningi.

Ali veste, koliko vode potrebuje vaše telo po vadbi?

Foto: jacoblund, dusanpetkovic / Getty Images Plus via Getty Images