Raziskava je pokazala, da se zaradi pitja te pijače hitreje staramo

hitreje staramo

Skorajda ni slabše pijače, kot je gazirana sladkana pijača – sploh, ko govorimo o njenem vplivu na staranje. Vsem je že znano, da pitje te vrste pijače povzroča debelost in tveganje nastanka določenih bolezni, raziskave pa so pokazale, da se zaradi nje tudi hitreje staramo.

»Redno uživanje sladkih pijač lahko povzroči debelost, poveča tveganje za bolezni srca in nastanek diabetesa tipa 2,« pravi Amy Goodson, avtorica knjige The Sports Nutrition Playbook in članica strokovnega zdravniškega odbora. »Glede na to da se tveganje za nastanek teh bolezni že tako povečuje z leti, uživanje prevelikih količin sladkorja vse skupaj še poslabša,« je dodala.

Gazirana pijača dokazano pospešuje staranje

Gazirana pijača lahko poveča tveganje nastanka različnih bolezni, prav tako pa lahko negativno vpliva na celice v telesu. Študija, ki so jo leta 2014 objavili v časopisu American Journal of Public Health, je ugotovila, da lahko sladkane pijače povzročijo prehitro staranje celic.

Znanstveniki na univerzi v San Franciscu (UCSF) pa so naredili svojo študijo. Analizirali so podatke 5309 odraslih Američanov, starih od 20 do 65 let, ki niso imeli bolezni ožilja in srca. Ugotovili so, da lahko redno uživanje gaziranih pijač povzroči razvoj bolezni, prav tako pa lahko pospeši staranje celic in tkiva.

Raziskava iz leta 2021, objavljena v Current Nutrition Reports pa je pokazala, da je uživanje sladkanih gaziranih pijač povezano s spremembami črevesnih bakterij in črevesnega mikrobioma, z vnetji in oksidativnim stresom. Vse to pa vpliva na prehitro staranje.

Sladkani napitki so škodljivi tudi za ledvice

Pomembno se je zavedati, da vsa gazirana pijača, dietna ali navadna, spada med najslabše pijače za vaše ledvice. Ena od težav je vsebnost sladkorja ter količina popite pijače. Pride lahko namreč tudi do kronične bolezni ledvic.

 

Januarski lepotni detoks: 10 korakov do spočite in lepe polti ter bolj vitke postave

Foto: dolgachov / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr