Mesne kroglice vsi dobro poznamo, tokrat pa bomo omako naredili s čilijem, saj ima številne dobre lastnosti tudi za naše zdravje.
Čili je znan po tem, da blaži vnetja in bolečine, pospešuje metabolizem in spodbuja hujšanje. Blaži migrene in preprečuje maligne bolezni., zavira gripo in prehlad, uničuje patogene glivice, čisti žile in pospešuje cirkulacijo. Zmanjšuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni ter izboljšuje pomnjenje in pomlajuje celoten organizem.
Mesne kroglice v pekoči omaki
Sestavine:
Za mesne kroglice:
600 g mletega mesa
1 glavica čebule
1 žlica masla
1 jajce
3 žlice drobtin
2 žlici drobno nasekljanega svežega peteršilja
sol in poper (po okusu)
1 žlica mlete paprike
pol žličke mlete kumine
ščepec cimeta
1 žlička drobno nasekljanih svežih začimb
olje za praženje
Za omako:
800 g paradižnika
1 glavica čebule
2 stroka česna
2 žlici oljčnega olja
1 žlica paradižnikove mezge
1250 g kuhane čičerike
1 žlica limoninega soka
ščepec sladkorja
1 žlica olja
sol in poper po okusu
nasekljan čili
Priprava:
Segrejte maslo na srednji temperaturi in popražite drobno nasekljano čebulo, da postekleni.
Zmešajte praženo čebulo, meso, jajca, peteršilj, koper, sol, poper, kumino, mleto papriko, krušne drobtine, cimet, sol in poper. Oblikujte kroglice in jih popražite na vročem olju.
Za omako: Segrejte olje na srednji temperaturi in popražite drobno nasekljano čebulo in česen. Dodajte mezgo in kratko popražite. Nato dodajte drobno nasekljane paradižnike in čičeriko. Posolite in poprajte. Dodajte ščepec sladkorja in limonin sok.
Polpete stresite v omako, nežno premešajte in pecite v segreti pečici na 160 stopinjah deset do petnajst minut. V vmesnem času skuhajte še špagete, jih odcedite in dajte na krožnik, na njih pa položite kroglice in omako ter posipajte z listi bazilike in drobno nasekljanim čilijem.