Recept: mesne kroglice v pekoči omaki

mesne kroglice

Mesne kroglice vsi dobro poznamo, tokrat pa bomo omako naredili s čilijem, saj ima številne dobre lastnosti tudi za naše zdravje.

Čili je znan po tem, da blaži vnetja in bolečine, pospešuje metabolizem in spodbuja hujšanje. Blaži migrene in preprečuje maligne bolezni., zavira gripo in prehlad, uničuje patogene glivice, čisti žile in pospešuje cirkulacijo. Zmanjšuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni ter izboljšuje pomnjenje in pomlajuje celoten organizem.

Mesne kroglice v pekoči omaki

Sestavine:

Za mesne kroglice:

  • 600 g mletega mesa
  • 1 glavica čebule
  • 1 žlica masla
  • 1 jajce
  • 3 žlice drobtin
  • 2 žlici drobno nasekljanega svežega peteršilja
  • sol in poper (po okusu)
  • 1 žlica mlete paprike
  • pol žličke mlete kumine
  • ščepec cimeta
  • 1 žlička drobno nasekljanih svežih začimb
  • olje za praženje

Za omako:

  • 800 g paradižnika
  • 1 glavica čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1250 g kuhane čičerike
  • 1 žlica limoninega soka
  • ščepec sladkorja
  • 1 žlica olja
  • sol in poper po okusu
  • nasekljan čili

Priprava:

  1. Segrejte maslo na srednji temperaturi in popražite drobno nasekljano čebulo, da postekleni.
  2. Zmešajte praženo čebulo, meso, jajca, peteršilj, koper, sol, poper, kumino, mleto papriko, krušne drobtine, cimet, sol in poper. Oblikujte kroglice in jih popražite na vročem olju.
  3. Za omako: Segrejte olje na srednji temperaturi in popražite drobno nasekljano čebulo in česen. Dodajte mezgo in kratko popražite. Nato dodajte drobno nasekljane paradižnike in čičeriko. Posolite in poprajte. Dodajte ščepec sladkorja in limonin sok.
  4. Polpete stresite v omako, nežno premešajte in pecite v segreti pečici na 160 stopinjah deset do petnajst minut. V vmesnem času skuhajte še špagete, jih odcedite in dajte na krožnik, na njih pa položite kroglice in omako ter posipajte z listi bazilike in drobno nasekljanim čilijem.

 

Recept: Chilli con carne s puranjim mesom

Foto: Lilechka75 / Getty Images Plus via Getty Images