Recept: Zdravi malinini mafini z dvojno čokolado

Malinini mafini z dvojno čokolado

Malinini mafini z dvojno čokolado so brez mleka, jajc in rafiniranega sladkorja. Narejeni so iz le nekaj polnovrednih sestavin, zato so zelo preprosti za pripravo in zelo okusni!

Malinini mafini z dvojno čokolado so sladica, ki je povsem zdrava, lahko pa naredite tudi brezglutensko različico. 

Sestavine:
  • 1,5 skodelice ovsene moke
  • ¾ skodelice večnamenske moke
  • 1 skodelica kokosovega ali rjavega sladkorja
  • ½ skodelice nesladkanega kakava v prahu
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • ¼ žličke soli
  • 1 ¼ mandljevega mleka (ali katerega drugega mleka)
  • mešanica lanenih ali chia semen (1 žlica semen, zmešana s 3 žlicami vode) – to je zamenjava za jajca
  • ¼ skodelice avokadovega olja ali stopljenega kokosovega olja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • ½ skodelice čokoladnih kapljic
  • maline
Čokoladna omaka
  • ¼ skodelice javorjevega sirupa
  • 2 žlici kakava v prahu
  • ½ žličke vanilijevega ekstrakta
  • 1 žlica mandljevega mleka ali vode
Priprava:

1. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Pekač za mafine pa napolnite s papirčki za mafine.

2. Naredite zamenjavo za jajca: zmešajte žlico lanenih ali chia semen s 3 žlicami vode. Pustite stati nekaj minut.

3. V večji posodi zmešajte ovseno moko, večnamensko moko, kakav v prahu, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. V drugi posodi pa zmešajte tekoče sestavine: zamenjavo za jajca, olje in vanilijo. Nato združite tekoče in suhe sestavine ter jih dobro premešajte. Dodajte še čokoladne kapljice.

4. Papirčke za mafine napolnite do ¾ in posipajte z dodatnimi čokoladnimi kapljicami. V vsako testo za mafin pa dodajte še 2-3 maline.

5. Pekač dajte v pečico in pecite 18-22 minut. Da bi preverili, če je testo znotraj pečeno, uporabite zobotrebec.

6. Pekač nato vzemite iz pečice in počakajte, da se mafini ohladijo.

7. Čokoladna omaka: zmešajte vse sestavine. Če je omako potrebno redčiti, dodajte malo mleka ali vode. Čisto na koncu jo polijte po mafinih.

 

4 razlogi, zakaj bi morali jesti fige + slasten recept

Foto: Losinstantes / Getty Images Plus via Getty Images