Recepti: Poslastice s sezonskim sadjem

by | 24. 09. 2021
sezonskim sadjem

Poslastice s sezonskim sadjem, ki nedvomno spominjajo na tiste, ki so nam jih pripravljale mame in babice, so popoln izbor za pozdrav jeseni. Uživajte!

Biskvit iz listnatega testa s slivami in kremnim sirom

Sestavine:

1 zavitek listnatega testa

250 g kremnega sira

1 vaniljev sladkor

¼ skodelice sladkorja

3 skodelice sliv

Priprava:
  1. Razvijte listnato testo, ga prepolovite in na obeh polovicah oblikujte privzdignjene robove.
  2. Zmešajte kremni sir, vaniljev sladkor in sladkor, nato kremo razporedite po listnatem testu.
  3. Slive prepolovite, jim odstranite koščico in jih porazdelite po kremi tako, da je stran z olupkom obrnjena navzgor.
  4. Pecite na 200 stopinjah Celzija, da testo popolnoma porumeni.

 

Pita s hruškami in z lešniki

Sestavine:

4 hruške

1½ skodelice moke

¾ skodelice sladkorja

5 žlic sončničnega olja

2 veliki jajci

½ skodelice rikote

1 žlička pomarančne lupine

1 žlička limonine lupine

1 vaniljev sladkor

1 pecilni prašek

1 žlička naribanega ingverja

½ žličke cimeta

pest lešnikov

sladkor v prahu

mandlji (po želji)

Priprava:
  1. V posodi zmešajte jajca, sladkor, vaniljev sladkor ter limonino in pomarančno lupinico. Ko se vse združi, dodajte rikoto in olje, na koncu še pecilni prašek in moko.
  2. Olupite hruške in narežite nekaj tankih rezin. Ostanek narežite na kocke, potresite z ingverjem in s cimetom ter zmešajte, zatem pa vmešajte moko.
  3. Drobno nasekljajte lešnike in polovico zamešajte v testo.
  4. Testo položite v naoljen pekač, potresite preostanek lešnikov in porazdelite rezine hrušk brez potiskanja v testo.
  5. Pecite na 180 stopinjah Celzija, da porumeni. Ohlajeno pecivo potresite s sladkorjem v prahu. Lahko ga okrasite tudi z mandlji.

 

Kolač z robidami, rožmarinom in mandlji

Sestavine:

1,5 skodelice moke

1 žlička pecilnega praška

1 žlička sode bikarbone

170 g masla

¾ skodelice sladkorja

1 veliko jajce + 1 rumenjak

¾ skodelice kisle smetane

1 vaniljev sladkor

1¼ skodelice robid

1 vejica svežega rožmarina

½ skodelice mandljev v lističih

Priprava:
  1. Pomešajte moko, pecilni prašek in sodo bikarbono in pustite na strani.
  2. Zmešajte maslo, sladkor in vaniljev sladkor, dokler zmes ne postane penasta. Nato dodajte jajca in rumenjak ter dobro zmešajte.
  3. Med mešanjem postopoma dodajte kislo smetano in zatem še suhe snovi, dokler ne nastane popolnoma enotna zmes. Dodajte drobno nasekljan rožmarin in dobro premešajte.
  4. Zmes preložite na naoljen pekač, razporedite robide in postavite v pečico, ogreto na 170 stopinj Celzija, za deset minut, da se testo rahlo raztegne.
  5. Vzemite iz pečice, potresite z mandljevimi lističi in vrnite nazaj v pečico, da se kolač speče do konca.

 

Ta slavni napitek iz Starbucksa si sedaj lahko naredite kar sami

Foto: Andrey Cherkasov / Getty Images Plus via Getty Images