Recepti za okusne zimske juhe

okusne zimske juhe

Sezonska hrana, čudovite vonjave začimb in preprosta priprava – hranljivo bogat obrok iz sklede. Pred vami so recepti za okusne zimske juhe, ki bodo pripravljene kot bi mignil.

KREMNA GOBOVA JUHA S KRUTONI

Sestavine: 1 velika čebula, 2 stroka česna, 30 g masla, 500 g mešanice gob po želji, 2 ščepca materine dušice, 500 ml zelenjavne juhe, 1 ravna žlica moke, sol, poper, ščepec naribanega muškatnega oreščka, 3 žlice smetane za kuhanje

Priprava: Na maslu popražite drobno sesekljano čebulo in česen, dokler se ne zmehčata. Dodajte gobe, materino dušico, muškatni orešček, sol, poper in dušite na srednji temperaturi. Ko voda iz gob izpari, posujte z moko in takoj dodajte juho. Dobro premešajte in kuhajte deset minut. Ko se juha zgosti, jo zmiksajte. Prelijte nazaj v posodo in dodajte smetano za kuhanje. Malo pomešajte in nalijte na krožnike, okrasite z nekaj kapljicami smetane za kuhanje ter posujte s krutoni.

Sestavine za krutone: 200 g starega kruha s trdo skorjo, 2 žlici olivnega olja, strok česna, sol

Priprava: Segrejte olivno olje in na njem pražite česen okoli 2 minuti. Odstranite česen iz ponve. V olje pomešajte kruh, narezan na kocke, rahlo posolite in razporedite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pecite v pečici na 180 stopinj Celzija, dokler ne porumenijo.

gobova juha

PASTINAKOVA JUHA Z MEDOM IN ČIPSOM IZ PASTINAKA

Sestavine: 2 mali glavi čebule, 3 stroki česna, 50 g masla, 2 žlici olivnega olja, 750 g pastinaka, 2 žlički materine dušice, 2 žlici medu, 1,5 l zelenjavne juhe, sol, poper, nekaj orehov

Priprava: Drobno sesekljan česen in čebulo popražite na mešanici olja in masla, dokler ne karamelizirata. Dodajte pastinak, narezan na večje kose, zdrobljeno materino dušico, med in juho, nato začinite s soljo in poprom. Ko zavre, zmanjšajte temperaturo in pustite, da se juha kuha, dokler se pastinak ne zmehča. Vse dobro zmiksajte, nalijte na krožnike in okrasite s čipsom iz pastinaka in s sesekljanimi orehi.

Sestavine za čips: 1 manjši pastinak, 2 žlici olivnega olja

Priprava: Pastinak narežite na tanke rezine s pomočjo rezalnika. Na olivnem olju popražite rezine, da dobijo zlato barvo, zatem jih položite na papirnato brisačo, ki bo vpila višek olja.

pastinakova juha

MLEČNA JUHA IZ BUČE IN KROMPIRJA

Sestavine: žlica olivnega olja, 2 žlici masla, 1 velika čebula, 450 g buče, 2 srednja krompirja, 700 ml zelenjavne juhe, ščepec mletega muškatnega oreščka, ¼ žličke pehtrana, 700 ml mleka, sol, poper

Priprava: Segrejte olje in maslo na nizki temperaturi in popražite na drobno sesekljano čebulo, dokler se povsem ne zmehča. Dodajte bučo in krompir, začinite s soljo in poprom in podušite. Dodajte juho, muškatni orešček in pehtran in pustite, da zavre. Kuhajte, da se buča in krompir povsem zmehčata, zatem zmiksajte in na srednji temperaturi počasi dolijte mleko. Kuhajte, dokler se ne zgosti, a ne pustite, da zavre. Nalijte na krožnike, okrasite s smetano za kuhanje in ponudite kos kruha s celimi žiti.

bučna juha

Zakaj letošnji januar ne rabite iti na dieto?

Foto: Svetlana Cherruty / Getty Images Plus via Getty Images