Se sprašujete, če imate prehlad, gripo ali COVID-19? To so simptomi, po katerih jih prepoznate

covid-19

V teh dneh se je število okužb z virusom COVID-19 spet povišalo, glavni razlog pa je hitro širjenje novega seva omikrona. In ker smo sredi zime, ta virus seveda ni edini, ki razhaja. Povsem možno je tudi, da imate le prehlad ali gripo.

Prehlad, gripa in virus COVID-19 imajo kar nekaj podobnih simptomov, zato jih je velikokrat težko razlikovati. Vsem je skupno slabše počutje, bolečine v mišicah, boleče grlo, povišana temperatura in zamašen nos. V zadnjih dneh in tednih pa se po svetu zelo hitro širi tudi nov sev koronavirusa, omikron, kar se tudi pri nas že vidi po porastu števila okužb v zadnjih dneh. Na srečo je ta sev po dosedanjih raziskavah milejša oblika in bi naj bila posledično raven hospitalizacije tudi relativno nizka. Kar velja predvsem za vse cepljene. Zdravniki namreč pravijo, da če ste se okužili z omikronom in ste cepljeni, je velika verjetnost, da boste imeli blage simptome. Seveda pa je pomembno povedati, da za posameznike, ki imajo pridružene bolezni ali kakršnekoli zdravstvene zaplete, tudi ta sev lahko predstavlja tveganje.

Kako ločiti med prehladom, gripo in virusom COVID-19?

Okužba z virusom COVID-19 ima lahko povsem podobne simptome kot prehlad ali gripa, zato je najboljši način, da izveste za kaj gre, da se testirate. Težava je v tem, da so začetni simptomi vseh treh okužb zelo podobni: povišana temperatura, bolečine v mišicah, utrujenost, bolečine v grlu. Okužbo s koronavirusom pa lahko razlikujemo po glavobolu in suhem kašlju. Prav tako je potrebno paziti na izgubo vonja in okusa, čeprav je ta simptom manj izrazit pri novi različici.

Simptomi omikrona

Omikron bi naj bil torej blažja različica koronavirusa, zato so tudi simptomi nekoliko blažji. Zajemajo pa boleče grlo, zamašen nos, kašelj ter utrujenost. Posebnost je tudi nočno znojenje. Za razliko od prejšnjih različic pa okuženi s to različico ne poročajo toliko o izgubi vonja in okusa. Ker bi naj omikron napadel grlo, tudi ne povzroča pljučnice, kar je dobra novica. Vse te blažje simptome pa opisujejo predvsem cepljene osebe.

 

Krepitev imunskega sistema: Obramba pred virusi ali le mit?

Foto: Paul Bradbury / Getty Images Plus via Getty Images