Slastni recepti z nizkim glikemičnim indeksom

nizkim glikemičnim indeksom

Želite zdrav obrok, ki bo raven sladkorja v krvi obdržal v ravnovesju? Preizkusite recepte, ki vsebujejo sestavine z nizkim glikemičnim indeksom. Brez skrbi, jedi so kljub temu zelo okusne.

Pred vami so trije recepti z živili z nizkim glikemičnim indeksom, ki bodo prišli prav predvsem diabetikom in seveda vsem, ki ne želite pretiravati z vrednostmi sladkorja.

Kruh brez moke

Sestavine: 500 g skute, 1 žlička soli, 500 g mletih chia semen, 300 g mletih mandljev ali orehov, 1 pecilni prašek, sezamova semena in bučna semena za posip

Priprava: Pomešajte skuto, sol in mleta chia semena in pustite, da stoji 10–15 minut. Zatem vmešajte pecilni prašek in mlete mandlje ali orehe. Zmes, debeline 3–5 cm, postavite v model za kruh, posujte s sezamom ali bučnimi semeni in pecite približno eno uro na 170 stopinjah Celzija. Kruh hranite v hladilniku do 5 dni.

kruh

Mariniran piščanec

Sestavine: 400 g piščančjega fileja, 3 dl jogurta, 3 žlice gorčice, 1 žlička popra, 1 žlička sojine omake, malo oljčnega olja, sveža zelenjava ali solata po izbiri

Priprava: Premešajte jogurt, gorčico, poper in sojino omako ter povaljajte piščančje fileje v marinadi. Pustite, da stoji najmanj 30 minut, še bolje preko noči, zatem pecite na žaru na malo oljčnem olju. Ponudite na posteljici iz sveže zelenjave po izbiri.

nizkim glikemičnim indeksom

Postni pasulj brez prežganja

Sestavine: 300 g fižola, 2–3 l vode, 3 glave čebule, 2 korenja, 1 rdeča paprika, 1/3 korena zelene, 2 stroka česna, 3 žlice paradižnikovega soka ali en svež paradižnik brez olupka, vrečka metinega čaja, po želji mleta paprika, materina dušica, lovorjev list … (vse, kar drugače dodate v pasulj)

Priprava: Ko fižol odstoji v hladni vodi preko noči, ga odcedite in dodajte svežo vodo, celo čebulo, korenje, papriko, paradižnik, koren zelene, lovorjev list, česen, sol in kuhajte. Ko je fižol popolnoma kuhan, stresite vrečko metinega čaja in dodajte ostale začimbe po želji. Zelenjavo, ki se je kuhala cela, odstavite in zmeljite ter vrnite v posodo. Nekaj časa še kuhajte, da se okusi prepojijo, nato pa toplo postrezite. Predlog: po navadi enolončnice kuhamo v večjih količinah, tako storite tudi pri temu receptu in vedite, da bo pasulj še boljši naslednji dan.

pasulj

 

To je najboljši recept za tunin namaz, idealen za hiter zajtrk pred službo

Foto: Elena Medoks, vkuslandia, Tatiana Volgutova / Getty Images Plus via Getty Images