Ste v zvezi z narcisom? Preverite te znake …

narcisom

Ali vašemu partnerju primanjkuje empatije? Ali misli, da je boljši od ostalih in da zanj pravila ne veljajo? Je nagnjen k manipuliranju in ne zna nadzorovati jeze? Pozor! Mogoče imate opravka z narcisom.

Mladi pogosto sanjarijo o ljubezni, ki lahko premaga vse ovire. Prav tako se pogosto zaljubijo v napačno osebo in pristanejo v zvezah, iz katerih se enostavno ne morejo iztrgati. Če jo želijo rešiti, sklepajo kompromise in tolerirajo tudi nedopustno partnerjevo ravnanje. Poglejmo, kaj sploh je narcisoidnost in kako se rešiti zveze s takšno osebo.

Kaj je narcisoidnost?

Narcisoidno motnjo definiramo kot neusahljivo željo po oboževanju, odsotnost empatije, arogantnost, občutek priviligiranosti, nestanovitno samozavest, tudi prikrito ali neprikrito grandioznost. Oseba z narcisoidnim vzorcem obnašanja fantazira o neizmernem uspehu, popolni lepoti ali idealni ljubezni in je ob tem prepričana, da je posebna in edinstvena. Taka oseba zlorablja druge, ima zelo površinska prijateljstva, ni pronicljiva, se zelo hitro in pogosto zaljubi, pogosto zgolj zaradi vzburjenja in potrditve svoje lepote ali uspeha.

Narcisoidni vzorci

Dva osnovna vpliva: zgodnja vzgoja in kulturološki vpliv. Dva ključna teoretika narcisoidnosti Heinz Kohut in Otto F. Kernberg se strinjata, da moramo vzroke narcisoidnosti iskati v rani mladosti, ko se otrok zgleduje po starših ter od njih dobiva kritike in pohvale. Starši, ki so odsotni ali pa morda tudi sami narcisi, jim primanjkuje empatije do otroka, ne zagotavljajo mu realističnih in konsistentnih reakcij. Zaradi neobčutljivih staršev so ti otroci emocionalno podhranjeni in se zato zatekajo bolj v zunanji kot pa svoj notranji svet. Najpogosteje osvojijo veščine, ki jih cenijo njihovi starši – recimo akademske ali športne dosežke, umetniško ustvarjanje itd. Osredotočeni so na razvoj svojih talentov. Če pri tem začutijo slabost ali ranljivost, narcisi ta del sebe enostavno izbrišejo in večino življenja preživljajo med grandioznostjo in praznino.

Kdaj je narcisoidnost dobra?

O zdravi narcisoidnosti govorimo takrat, ko razvijete sposobnost, da se potegnete zase in svoje potrebe postavite na prvo mesto, pri tem pa imate v mislih, kako bo to vplivalo na druge. Gre za sposobnost izražanja svojih misli in sposobnost zahtevati od drugih, da vaše misli sprejmejo. Gre tudi za ambicioznost, a ne za vsako ceno, ne na račun drugih. Zelo pogosto se hvalisavost narcisov zmotno tolmači kot samozavest. Gre za pravo nasprotje narcisoidnosti, ki zelo redko, če sploh kdaj, pomisli na druge. Izjema so le situacije, kjer mu lahko drugi koristijo.

Kako pa je z vami?

Ko boste opravili preverjanje partnerja, se vprašajte še, kako se počutite in na kakšen način je njegovo obnašanje vplivalo na vas. Običajni občutki, ki se porodijo osebam, ki so v zvezi z narcisom, so: občutek, da niste dovolj dobri, dvomite vase in se nenehno sprašujete, če ste ravnali prav. Partnerju se pogosto opravičujete, ste zmedeni in imate občutek, da se vam bo zmešalo, občutite brezup, žalost ali depresijo. Pojavi se lahko anksioznost, pretirana skrb, nezmožnost občutiti zadovoljstvo v vsakodnevnem življenju ali pri aktivnostih, ki so vas nekoč osrečevale. Lahko občutite sram, pogosto tudi mentalno in čustveno izčrpanost. Vaš partner vaša čustva negira, jih ne spoštuje (celo sumi vanje) in edini način za ohranitev te zveze je, da začnete tudi sami negirati svoja čustva, dokler ne postanete povsem ‘mrtvi’.

Vprašajte se: „Zakaj vztrajam v tej zvezi?“

Brez izjeme, tako pri moških kot pri ženskah, zvezo z narcisom ohranja misel na to, da se bo partner nekega dne vendarle spremenil. Pri življenju zvezo vzdržuje upanje. In tako vsak dan ostane priložnost za uspeh, če se le še malo potrudimo. To običajno pomeni, da se moramo potruditi in še bolj jasno komunicirati, razdajati še več ljubezni in svojemu partnerju posvečati še več časa. Težava je v veri, da bosta vaša ljubezen in podpora spremenili vašega patološko narcisoidnega partnerja. Razmislite malo bolje! Prav gotovo nenehno menjate strategije, ki dajejo začasne rezultate, a trajne spremembe pri narcisoidnem partnerju na žalost ni. Je nemogoča. Četudi pristane na psihoterapijo, je verjetnost za kaj takega zelo majhna. Malo bo sicer korigiral svoje obnašanje, to se zgodi zaradi precej močnih stresorjev ali strahu pred izgubo, a že po nekaj tednih, mesecih, včasih tudi letih, se bo vrnil na stare tirnice.

Kakšna je torej rešitev?

Vprašajmo se, kako ravnati, ko po letih zveze vaše potrebe niso zadovoljene in se prav nič ne spremeni. Če bi se psihična in mentalna škoda, ki jo narcis povzroča svojem partnerju, odražala na obrazu ali telesu, bi kaj hitro poklicali prvo pomoč. Pomoč ali podporo okolice je zelo težko dobiti, saj se te notranje spremembe, do katerih pride zaradi narcisovega delovanja, ne izražajo tako očitno. Dvom vase, čustvena ranljivost, ki vodi do čustvenih brazgotin, s prostim očesom niso vidne. Morate vedeti, da za to, da bi se stvari spremenile, ne potrebujete zunanje spodbude in podpore. Samo vi odločate o tem, ali boste vztrajali v tej zvezi. Če boste ostali, je dobra novica ta, da bo morda le prišlo do določenih sprememb, zaradi katerih bo zveza postala bolj sprejemljiva. Vedite, da se narcisi v bistvu nikoli ne spremenijo. Čustveno ne bo dosti drugačen in svojih želja ne boste mogli zadovoljiti. Male spremembe v narcisovem obnašanju bodo sicer ublažile bolečino, a pripravite se na nove udarce. Mogoče zaradi terapije ne bo več zamujal na večerjo, a vas bo še vedno ignoriral. Čisto mogoče pa je, da bo za vas dovolj že to, da ne bo zamujal. To veste le vi.

Preberite tudi članek 5 vsakodnevnih navad, ki lahko še poslabšajo anksioznost.

Foto: Yakobchuk Olena / Getty Images Plus via Getty Images