Ste vedeli? Izbrati morate dieto, ki se sklada z vašo starostjo

dieto

Vsi vemo, da ni enako lahko izgubiti kilogramov pri 20. ali pri 40. letih. Zato tudi dieta ne more in ne sme biti enaka. Stvar je v tem, da se z leti upočasnjuje tudi naš metabolizem, zato moramo veliko bolj gledati na našo prehrano in vnos kalorij, posledično pa temu primerno izbrati dieto.

Ste se odločili za določeno dieto in vseeno ne izgubljate kilogramov? Najverjetneje ne ustreza vaši starosti. Zato je zelo pomembno jedilnik prilagoditi letom in šele nato boste lahko videli rezultate.

Če imate 20 do 29 let

Pri tej starosti je za izgubo kilogramov najboljša sadna dieta. Sadje je bogato z vitamini in je odlično v kombinaciji s fizično aktivnostjo. Pektin, sadna kislina in kalij, ki so najpogostejše sestavine sadja, pa kurijo kalorije in izboljšujejo metabolizem ter prebavo.

Če imate 30 do 39 let

Ko pridete v trideseta, se vaš metabolizem upočasni. Takrat je treba zmanjšati vnos kalorij in se začeti več gibati. Pri tem ne rabite težiti k hitrim dietam, saj boste na ta način pridobili le ohlapno kožo. Najboljše diete so pravzaprav tiste, s katerimi se izgubi 2 do 2,5 kilograma mesečno. Idealna dieta pri tej starosti pa je sestavljena iz zelenjave, saj se z njo preprečijo napadi lakote.

Če imate 40 do 49 let

Skoraj vsaka ženska se po 40. letu sooča s težavami s težo. Mišična masa se začne zmanjševati, maščobne obloge pa se zaradi hormonskih sprememb povečujejo. Največjo količino hrane morate uživati v prvem delu dneva, večerja pa naj bo lahka in v zgodnjih večernih urah. Dobro je, če redno jeste ribe in morske plodove, prav tako pa je dobra izbira riž.

Če imate več kot 50 let

V teh letih potrebujete manj energije, kot ste je potrebovali v dvajsetih letih. Jejte štiri do pet manjših obrokov dnevno. Zelo pomembno pa je v prehrano vključiti živila z encimi, saj razgrajujejo maščobo. Npr. ananas je bogat z encimi ter vitaminom C in je odličen za naš prebavni trakt.

 

(Malica, ki vsebuje manj kot 150 kalorij)

Foto: Nensuria / Getty Images Plus via Getty Images