Ste že prekršili svojo zaobljubo o dieti? Namesto tega poskusite tole …

dieti

Za mnoge je novo leto priložnost, da razmislijo o svojih navadah in v svoj življenjski stil uvedejo velike spremembe, še posebej na področju prehrane, ko se številni zaobljubijo dieti.

Znanstvene študije so pokazale, da velike in drzne spremembe na področju prehrane morda ne bodo zagotovile najboljših rezultatov. Študija iz leta 2018 je namreč pokazala, da so mnoge ekstremne diete neuravnotežene, prav tako pa povzročajo jo-jo učinek, kar pomeni, da se vam vsa izgubljena teža hitro povrne.

Druga študija pa je pokazala, da se ljudje največkrat odločimo za najlažjo pot, zato velikokrat tudi prenehamo, če nam nekaj predstavlja prevelik izziv.

Sashi Parkin, nutricionistična terapevtka, je za healthline.com povedala, da če imate več mesecev ali let isto vrsto prehrane, nato pa se odločite to v kratkem časovnem obdobju drastično spremeniti, bo to zagotovo šok za vaš organizem. Vse to pa lahko povzroči nezaželene stranske učinke, kot so težave z uravnavanjem sladkorja v krvi in utrujenost.

Kaj lahko storite?

Verjetno ste že slišali, da je potrebnih 21 dni, da nekaj postane navada. Nekatere študije pa pravijo, da lahko traja še veliko več časa. Študija, ki je bila objavljena European Journal of Social Psychology, pravi, da lahko mine med 18 in 254 dni, da takšno obnašanje postane avtomatsko.

Pravilo dveh dni

Pravilo dveh dni pomeni, da daste vse od sebe, da v obdobju dveh dni ne preskočite svoje nove navade. To pomeni, če ste en dan izpustili telovadbo, boste najverjetneje to storili tudi naslednji dan, zato se morate zavestno prisiliti, da tega ne storite. Pomembno pa je tudi, da se novih sprememb lotevate počasi, korak za korakom, saj boste tako bolj zagotovo prišli do cilja.

 

Najboljše sestavine za smuti, ki glede na raziskave upočasnjujejo staranje

Foto: ilona titova / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr