Strokovnjaki predlagajo 7 super tehnik, s katerimi se boste hitro pomirili

hitro pomirili

Stres in situacije, v katerih se vsakodnevno znajdemo, lahko povzročijo številne težave in bolezni, zato je nujno, da se znamo v teh situacijah pomiriti. Pri tem seveda ne mislimo na uporabo raznih zdravil, temveč na majhne trike, s katerimi si lahko v kratkem času izboljšamo razpoloženje. Pred vami je 7 super trikov oziroma tehnik, ki so jih odobrili strokovnjaki in s pomočjo katerih se boste hitro pomirili.

7 super trikov za pomirjanje

1. Pitje čaja

Tiana Leeds, LMFT, licencirana zakonska in družinska terapevtka pravi, da je pitje vročega čaja eden najbolj enostavnih načinov, da vključimo vsa svoja čutila, se prizemljimo in pomirimo. Dodaten učinek se bo zgodil, če boste pili rastlinski čaj, ob pitju pa boste pozorni na njegovo toplino, okus in vonj.

2. Masirajte si roke in uporabite eterična olja

Čutila lahko vzpodbudite tudi z masažo, poseben učinek pa vam bo dala masaža rok z losjonom ali oljem sivke ali jasmina. Raziskave so prav tako pokazale, da lahko uporaba eteričnih olj pomaga pri blaženju stresa, zato imejte svoje najljubše olje vedno v torbici in ga po potrebi povonjajte ali ga nekaj kapljic pokapajte po majici.

3. Objem

Objem je nekaj, s čimer ne morete zgrešiti. Objem, ki traja 20 sekund ali več, je namreč odličen način, da se pomirite in da vaše živčevje sprosti oksitocin, hormon ljubezni.

4. Gibanje

Psihologinja Holly Richmond pravi, da se je pri premagovanju stresa treba ‘obrniti’ na svoje telo. S tem misli predvsem na gibanje, kot so sprehod, tek, vožnja s kolesom, HIIT trening in podobno. Karkoli vam odgovarja.

5. Razmišljajte

Izzovite se in si pripravite majhen kviz. Lahko si zapisujete stvari, ki se začnejo na črko A, B, C in tako dalje. To lahko storite s kategorijami, kot so hrana, imena, države, živali … Ta igra je odlična za pomiritev in odvračanje misli.

6. Štejte nazaj za sedem

Eden od načinov, s katerim lahko trenirate vaše možgane, je štetje nazaj za sedem od 100. Na ta način se boste osredotočili na nekaj, kar ni povezano s čustvi, ta enostavna vaja pa vam bo pomagala, da se vrnete v logično in umirjeno razmišljanje. Strokovnjaki pravijo, da je težje uporabljati del možganov, ki je zadolžen za logiko, če smo preplavljeni s čustvi.

7. Tuširanje s hladnim ali toplim tušem

Tuširanje s hladno ali toplo vodo vam bo pomagalo pri tem, da se bolj osredotočite na telo in manj na misli. Krioterapija, pri kateri se uporablja mraz, je npr. znana po tem, da vnetja drži pod nadzorom ter pomaga pri blaženju stresa.

 

5 kratkih nasvetov, s katerimi se boste lažje borili proti stresu

Foto: vladans / Getty Images Plus via Getty Images