Superhrana: Zaradi tega recepta boste vzljubili brstični ohrovt

brstični ohrovt

Obožujemo brstični ohrovt! Kaj pa vi? Če ga (še) ne, mu vsaj dajte priložnost in ga pripravite na okusen način, ki vam bo zagotovo všeč. Imamo namreč slasten recept.

Listnate sorte, kot je kitajski ali toskanski ohrovt so bolj bogate z listi, manj kodraste in bolj nežne od tistega, ki ga največkrat uporabljamo za pripravo jedi – od glavnatega ohrovta. Je tudi idealen za solate, saj ima bolj blag okus. Mogoče celo malo spomni na rukolo, samo da je bolj hrustljav in slajši. Na tanko narezan ohrovt zmešajte z nastrganim korenčkom in rdečim zeljem. Zelenjavo prelijte z oljčnim oljem, limoninim sokom, solite in dodajte še stisnjen česen. Lahko pa si privoščite bolj eksotično solato: ohrovt zmešajte z avokadom, gozdnimi sadeži, feta sirom, nastrganimi in popečenimi mandlji, malo posolite in prelijte z limoninim sokom in oljčnim oljem.

RECEPT: Pečen brstični ohrovt s česnom

Potrebujete: 500 g brstičnega ohrovta, 3 žlice oljčnega olja, 4 stroke česna, 1 žlico balzamičnega kisa, sol in poper

Priprava: Brstični ohrovt dobro operite in očistite ter ga prerežite na polovice. Česen olupite in ga stisnite (lahko samo z nožem). V vmesnem času pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. V ognjevarno posodo dajte olje in ga segrejte. Ko je segreto, v posodo položite polovice ohrovta. Pomembno je, da je navzdol obrnjena prerezana stran. Dodamo še česen in začinimo s soljo in poprom. Na srednji temperaturi pecite tako dolgo, da ohrovt malce porjavi, pri tem pa ne mešajte. Nato dajte posodo v pečico in pecite še 10 minut, da dobi lepo barvo. Vsakih 5 minut posodo malce pretresite. Ko je pečen, ga po svojem okusu še začinite (če je potrebno), ter prelijte z malo balzamičnega kisa, ki bo s svojo kislostjo dal piko na i. Če želite, lahko popečete tudi koščke slanine in jih na koncu posipate po ohrovtu.

ohrovt

Dodatni nasvet: Kadarkoli imate možnost, izberite ekološko pridelan ohrovt. Raziskava Okoljske delovne skupine (Environmental Working Group) je namreč pokazala, da konvencionalno gojena zelenjava vsebuje visok odstotek ostankov pesticidov.

 

Testenine in hujšanje: Strokovnjaki so presodili, če se zaradi testenin redimo ali ne

Foto: MarinaKC / Bartosz Luczak / Getty Images Plus via Getty Images