Ta jed bo odlična priloga ali kar samostojen obrok

priloga

Ta jed bo zares odlična priloga, sploh v decembrskem času, ko so naši obroki bolj bogati in praznično obarvani. Če je še niste poskusili in obožujete krompir, jo morate.

Gre za mešanico sirove omake s čebulo in tanko narezanimi kolobarji krompirja. Za polizati prste, čisto zares!

Sestavine:
  • 3 žlice masla
  • 3 žlice bele moke
  • 1 čajna žlička soli
  • strok česna
  • poper po okusu
  • 2 skodelici mleka
  • 1 skodelica naribanega cheddar sira
  • 5 skodelic tanko narezanih kolobarjev krompirja (oziroma 6 srednje velikih krompirjev)
  • ½ skodelice nasekljane čebule
Priprava:

1. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. V veliki ponvi stopite maslo in med mešanjem dodajte moko, česen, sol ter poper in mešajte tako dolgo, da dobite gladko zmes. Nato postopoma dodajajte mleko. Omako zavrite ter jo kuhajte 2 minuti, da se zgosti. Ponev odstranite s štedilnika in dodajte sir, da se stopi. Zatem omako prelijte čez krompir in čebulo. Vse skupaj dobro premešajte.

2. Zmes prelijte v namaščeno posodo ter jo pokrijte s folijo. Pecite 1 uro. Nato folijo odstranite in pecite še 30-40 minut, da bo krompir mehak in zlato zapečen. Če želite, po vrhu posipajte še malo popra ali peteršilja.

 

Švedske cimetove rolice v skodelici: tako slastne in enostavne za pripravo

Foto: Tatiana Volgutova/ Getty Images Plus via Getty Images