Telovadba na morju: Izkoristite upor peska in vode

telovadba na morju

Telovadba na morju je lahko prav učinkovita in sproščujoča, vaša stopala pa vam bodo hvaležna. Preberite, zakaj smo takšnega mnenja …

Zagotovo ste opazili, da med hojo po plitki vodi čutite upor, ki se pojavi pri vsakem gibu in od vas zahteva več moči. S tem se povečuje tudi poraba kalorij, dodatna prednost pa je tudi masaža stopal in listov.

Voda stopala sprošča, istočasno pa pospešuje prekrvavitev, kar dobro vpliva na mišice, pri tem pa se napetost v stopalih zmanjšuje. Po takšnem sprehodu po vodi bodo mišice nog in stopal lepo oblikovane.

Telovadba na morju

Poletne mesece izkoristite za to, da boste čim več bosi hodili po travi, pesku, kamenčkih ali v vodi. Morda vam bo na začetku malce neprijetno, morda celo boleče, vendar se bodo vaša stopala hitro privadila, le vztrajni morate biti.

Hoja po pesku

To je najbolj naraven način za masažo stopal, ki istočasno dobro vpliva tudi na sklepe. Strokovnjaki pravijo, da je najbolje hoditi po pesku v plitki vodi, lahko pa vam voda sega tudi do kolen. Glede na to, ali hodite po suhem pesku ali pesku v vodi, prilagodite tudi vaje.

Suhi pesek

Pri hoji po suhem pesku boste potrebovali več moči, saj je tudi obremenitev stopal večja. Pri tem pazite, da hodite pravilno: najprej stopite na peto, nato pa težo razporedite na sprednji del stopal, prste ter na koncu na konice prstov. Hoja po suhem pesku zagotavlja, da so naši sklepi bolj fleksibilni. Takšna hoja se sicer ne priporoča ljudem, ki imajo kakšno obliko artritisa, odlična pa je za vse, ki imajo ploska stopala.

Moker pesek

Če hodite po plitvi vodi, so tla pod stopali mehka, zato je tukaj tudi lažje hoditi. Ta vadba je primerna za vse, od otrok do starejših ljudi.

Hoja v vodi, ki sega do kolen

Ta aktivnost je znana tudi kot aquaterapija. Lahko se uporablja tudi za pomirjanje, saj pomaga, da se znebite čustvene in fizične napetosti. Premikanje vode bo sprostilo sklepe, zato se bo zmanjšala tudi morebitna bolečina. Rahel upor, ki nastaja med gibanjem po vodi, pospešuje prekrvavitev, zato bodo otečene noge takoj bolj lahkotne.

Drsanje v vodi

Stopala premikajte tako, kot da drsate skozi vodo. Na ta način se bo ustvaril dodatni upor, s tem pa boste pospešili prekrvavitev.

Korakanje

Stopala izmenično premikajte nad vodo, kot da korakate. Na ta način boste povečali fleksibilnost kolen.

Naprej-nazaj

Izmenično hodite naprej in nazaj. Tako boste aktivirali notranje in zunanje mišice beder, na katere velikokrat pozabimo.

 

Tako lahko morje pozitivno vpliva na vaše zdravje …

Foto: kieferpix / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs