Ti znaki nakazujejo, da imate zares slab imunski sistem

imunski sistem

Zdravje in imunski sistem sta nekaj, kar bi vsem morala biti na prvem mestu. In ker so okužbe dihal pozimi v porastu, je zelo pomembno, da poskrbimo, da naš imunski sistem ostane močan.

Imunski sistem je obrambni mehanizem našega telesa, ki nas ščiti pred različnimi vrstami bakterij, virusov in drugih mikroorganizmov. Dejstvo je, da imunski sistem potrebuje podporo, kljub temu da ste morda mislili, da ste odporni na vse. Bolezen je namreč vedno zadnji znak, ki nam ga telo pošlje, ko nima dobrega imunskega sistema. Vendar obstajajo tudi drugi znaki, s katerimi lahko prepoznate, da je vaš imunski sistem slab.

Strokovnjak dr. Tom Yadegar je za eatthis.com povedal, da ko je naš imunski sistem izpostavljen bakterijam in virusom, začne proizvajati protitelesa, da bi preprečil težek potek bolezni. Boj proti infekcijam zahteva veliko energije, ko pa naše telo izčrpa normalno raven energije, takrat naša imunost oslabi in lahko postane občutljiva na infekcije. Rešitev je v pravilni in uravnoteženi prehrani, ki vključuje veliko sadja in zelenjave, mirnemu spancu ter pitju zadostne količine vode dnevno. Vse to bo telesu zelo pomagalo.

Pogosti prehladi

Velik znak, da je nekaj narobe, so tudi pogosti prehladi. To pomeni, da če pogosto zbolite za prehladom, vas boli grlo ali če pogosto uživate antibiotike, potem imate oslabljen imunski sistem, ki se ne more boriti proti škodljivim mikroorganizmom. V tem primeru se je potrebno posvetovati z zdravnikom in narediti dodatne preiskave, da bi se ugotovilo, kje je težava.

Stres je eden glavnih razlogov za slab imunski sistem

Ste opazili, da hitreje zbolite, ko ste pod stresom? Ta stres je lahko karkoli – od družinskih težav, sprememb in pritiskov v službi, psihično stanje …

Prav tako pa morate paziti, da vaše telo dobi zadostno količino vitamina D. Dokazano je namreč, da ravno ta vitamin zmanjšuje tveganje za nastanek infekcij. Tudi če opazite, da imate pogoste prebavne motnje, ki vključujejo zaprtje in drisko, je morda za to kriv ravno vaš imunski sistem.

 

5 kratkih nasvetov, s katerimi se boste lažje borili proti stresu

Foto: BartekSzewczyk/ Getty Images Plus via Getty Images